Na 16. sjednici tehničkog komiteta za halal hranu u organizaciji Insitituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije – SMIIC/OIC donešena je rezolucija da se izradi dokument pod nazivom „Vodič za pravilnu halal prehranu“.
Inicijativa za izradu ovog dokumenta predložili su predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete koji učestvuju u radu 12. sedmice tehničkih komiteta Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije – SMIIC/OIC.
Dokument će sadržavati preporuke o halal pravilnoj prehrani kojima se smanjuje rizik od savremenih nezaraznih bolesti kao što su: debljina, visok krvni tlak, bolesti krvožilnog sistema i slično. Dokument će pomoći proizvođačima hrane da kvalitetnije daju uputstva o nutritivnim vrijednostima i upotrebi proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Isto tako dokument će pomoći turističkim i ugostiteljskim objektima da nude kvalitetnu, zdravstveno ispravnu i nutritivno vrijednu halal hranu.
Sedmica tehničkih komiteta SMIIC/OIC održava se u Istanbulu i trajat će do 06. oktobra 2023. godine. Ukupno 16 sjednica tehničkih komiteta će biti realizovano u ovom periodu.
Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija čiji je osnivač i jedini vlasnik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i po svom ustrojstvu i zakonskoj registraciji je uspostavljena kao islamska institucija. Islamski principi i/li islamska pravila su osnova za utvrđivanje organizacijskih ciljeva i politika Agencije.