U petak 17. novembra 2017. godine u organizaciji Asocijacije mladih za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti ProAktiv Brčko u Omladinskom centru Gornji Rahić upriličena je tribina na temu „Halal i Poslanikova ishrana“.
Izlagači teme su bili eminentni predavači dr.Mirsad Arnautalić jedina osoba u BiH i regionu koja je do sada doktorirala na temu halal ishrane i Valdet Peštalić direktor Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete piše dzematrahic.ba.
Prostor Omladinskog centra je bio izuzetno popunjen posjetiocima koji nisu krili zainteresovanost za navedenu temu i njene izlagače.
Uvodničar tribine je bio Aldin Selimović predsjednik ProAktiva Brčko koji je ukratko sa nekoliko riječi upoznao prisutne o radu asocijacije mladih te predstavio najavljene goste.
Prvi izlagač je bio dr.Mirsad Arnautalić koji je govorio na temu „Poslanikova ishrana“, gdje se dotakao i obrazložio kako je izgledala piramida svakodnevne ishrane kod Poslanika a.s. Naveo je konkretne primjere iz njegovog života između ostalog spomenuvši sledeće njegove navike;
- Držao se osnovnih prehrambenih navika svoje zajednice.
- Birao je između različitih vrsta hrane dostupne u okolini.
- Nije naređivao ustezanje od bilo koje vrste dozvoljene hrane za produženi vremenski period.
- Nikad nije kritizirao bilo koju vrstu hrane; ako bi mu se sviđala - jeo bi, u protivnom ne.
- Nikad nije prihvatao hranu koja mu je nametana,
Isto tako često je jeo:
- med, mlijeko, meso, voće.
Podsjetio prisutne da je Poslanik a.s. jeo:
- s dinjom, lubenicom ili krastavcem svježe hurme objašnjavajući kako hladnoća jednog neutrališe vrućinu drugog;
- svježe sezonsko voće.
- hljeb, najradije ga umačući u mesnu supu i vodu;
- jeo je s tri prsta desne ruke,
- volio je hladnu vodu zaslađenu medom i vodu u koju je potopio suhe hurme ili grožđice.
- uobičavao je piti tečnost u najmanje 3 gutljaja polahko, s predasima
- omiljeni začini: med, maslinovo ulje, so i sirće
- za liječenje češće "preporučivao" hranu nego ljekovito bilje ili lijekove
Također Poslanik nije miješao:
- u jednom obroku dvije metaboličke tople ili dvije hladne hrane;
- sporoprobavljivu s brzoprobavljivom
- dvije tvrde ili dvije debljajuće supstance;
- s ribom nije miješao jogurt, mlijeko ili bilo što kiselo;
- nije jeo podgrijane ostatke hrane niti odbačenu, ukiseljenu ili preslanu hranu.
- ništa nije pio tokom jela niti najmanje pola sata poslije jela,
- nije pio vodu ni nakon iscrpljujuće tjelesne aktivnosti, nakon jedenja voća ili neposredno nakon buđenja i td.
Gospodin Arnautalić se dotaknuo i aktuelne teme kod nas GMO navodeći najnoviju fetvu vijeća muftija u BiH koji su zabranili upotrebu i konzumiranje namjernica koje su na taj način prispjele za ishranu.
Drugi izlagač je bio Valdet Peštalić koji je pričao o halal standardu i aditivima koji se koriste u ishrani obrazlažući prisutnima šta se dešava danas na tržištu a sve vezano za njih. Susrećemo se svakodnevno sa informacijama o proizvodnji halala hrane i certifikaciji firmi koje ispunjavaju uslove za proizvodnju takvog proizvoda ističe Peštalić. Govorio je o aditivima koji se proizvode od svinjskog mesa, upotrebi hormona, drugih aditiva, modificirane hrane što nameće razmišljanja kod svakog čovjeka koji želi da koristi zdrav proizvod. Danas čovjek u intenzivnoj proizvodnji zbog bržeg rasta upotrebljava animalnu hranu kod biljojeda, podstiče rast plodova hormonima. Iza toga javljaju se razne devijacije kao kravlje ludilo, hormonalni poremećaji i drugo. Predmet halal certifikacije je posmataranje procesa od livade i oranice do stola sa hranom. Zato je to veoma zahtjevan certifikat i nije odlika samo fabrika koje dolaze iz zemalja gdje žive muslimani. Jedan od prvih poznatih firmi koja je jedan dio svojih pogona i proizvoda certificirala po halal standardu je Nestle proizvođač čokolada. Danas se pored fabrika koje proizvode hranu certificiraju i hoteli, restorani, proizvodnja lijekova, proizvodnja šminke, isto tako tu je prisutan halal turizam i dr.
Svojim izlaganjem kao i njegov prethodnik uspio je izmamit značajnu diskusiju po ovom pitanju tako da su se redala pitanja i podpitanja na aktuelnu temu.
Podršku ovoj tribini su dale i neke firme koje su kod nas certificirane halal oznakom između ostalih tu je bio i Voćar d.o.o. Gornji Rahić koji je svojim proizvodima prisutnim posjetiteljima ponudio degustaciju nekih svojih proizvoda iz širokog asortimana ponude.
Na kraju treba istać da je tribina polučila očekivane rezultate i da su posjetitelji zadovoljno napustili ovaj skup poželivši organizatoru još ovakvih projekata kod nas.
Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija čiji je osnivač i jedini vlasnik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i po svom ustrojstvu i zakonskoj registraciji je uspostavljena kao islamska institucija. Islamski principi i/li islamska pravila su osnova za utvrđivanje organizacijskih ciljeva i politika Agencije.