U povodu uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda, Agencija za certificiranje halal kvalitete dodjelila je halal certifikat restoranu Sinija Baščaršija. Ovo je veoma značajno jer se radi o prvom halal certificiranom restoranu na Baščaršij.
Restoran je ispunio zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata iz kategorije HALAL RESTORAN, što znači da objekat priprema i poslužuje samo halal hranu, te da u objektu nema alkohola. Restoran se nalazi u ul. Aščiluk 5A (prekoputa hotela „President“). Pored ovog objekta, halal certificiran je i restoran Sinija u Rajlovcu, Sarajevo.
Restorani Sinija posluju u sklopu kompanije Heljaeko doo Sarajevo koja se bavi proizvodnjom proizvoda od heljde. Cjelokupan asortiman proizvoda od heljde kompanija je prilagodila zahtjevima halala te je u ponudi halal potrošačima. Listu halal proizvoda kompanije Heljdaeko doo kao i druge halal certificirane proizvode i usluge možete pronaći na aplikaciji Halal bazar.
Često smo u prilici vidjeti negativne primjere samoinicijativnog i neovlaštenog samodeklarisanja halala na turističko ugostiteljskim objektima što dovodi do obmane krajnjih konzumenata što je kažnjivo po zakonu. Primjer restorana SINIJA je pozitivan primjer u kojem pravcu bi se trebali kretati kako bismo halal potrošačima, domaćim i stranim turistima pružili adekvatnu halal certificiranu uslugu.
Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija čiji je osnivač i jedini vlasnik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i po svom ustrojstvu i zakonskoj registraciji je uspostavljena kao islamska institucija. Islamski principi i/li islamska pravila su osnova za utvrđivanje organizacijskih ciljeva i politika Agencije.