Prezentacija je bila podjeljena u nekoliko cjelina u kojima se govorilo o osnovnim pojmovima halala, Halal standardu, kulturi islamske/halal ishrane, halal proizvodima te prepoznavanju istih.
Na kraju prezentacije predstavnici Agencije su odgovarli na pitanja učenika i uposlenika Medrese, koja su se naviše odnosila na halal status pojednih proizvoda.
Ovom prezentacijom Agencija za certificiranje halal kvalitete otvorila je ciklus seminara i prezentacija o halalu koje će se realizirati u period mart – juni 2015. godine, a obuhvatit će sve medrese, muftijstva i medžlise, fakultete, udruženja, direkcije i druge strukture Islamske zajednice u BiH.
“Propisi o halalu, halal hrani i njenom konzumiranju imaju svoje utemeljenje u Kur'anu i sunnetu kao i propisi o namazu, zekatu i drugome, s tim što obavezna primjena halala nije naglašena u mjeri u kojoj bi trebala biti, niti je dovoljno prisutna u islamskoj literaturi i obrazovanju, hutbama i vazovima. Na našim prostorima pojam „halal“ se koristi svakodnevno, a njime se općenito označava ono što je dozvoljeno. Pored ovoga, halali se kada se želi nekome oprostiti, dajemo s halalom kad poklanjamo ili stičemo halal zaradu tako što radimo pošteno.
Kada je hrana u pitanju većina muslimana pod halalom podrazumijeva meso dozvoljenih životinja koje su zaklane na odgovarajući način. Međutim, halal je više od toga. U savremenoj industrijskoj proizvodnji različiti haram sastojci mogu se naći u svim vrstama prehrambenih proizvoda, u lijekovima, kozmetici i drugome. U isto vrijeme, kod nas su manje izražene navike čitanja deklaracija ili traženje informacije od prodavaca da li je određeni proizvod halal. Apsolutna većina današnjih konzumenata koristi industrijske proizvode čije porijeklo i sastav ne poznaje, te su muslimani konzumenti potencijalno izloženi velikom riziku da, neznajući, konzumiraju proizvode koji u sebi imaju haram sastojke. Shodno upitima koji svakodnevno pristižu u Agenciju, uočili smo da je najveći interes javnosti za halal status aditiva, želatinima i alkoholu, ali i pojedinim skrivenim sastojcima u proizvodima. Kroz ove prezentacije i seminare Agencija za certificiranje halal kvalitete želi prezentirati svoja saznanja o halalu i preporučiti najbolje načine za prepoznavanje halal proizvoda”, rekao je Amir Sakić, direktor Agencije.