Vijesti

Mljekara „Eko sir Puđa“: Jedina sirana s halal certifikatom u BiH

Mljekara „Eko sir Puđa“: Jedina sirana s halal certifikatom u BiH

Mljekara trenutno radi više vrsta sira od kojih je najpoznatiji brend autohtoni livanjski sir, potom trapist i cincar, kao i polutvrde sireve edamer, gaudu i goricu. Proizvodni proces obuhvata i livanjsku fetu, svježi sir za pekare, mileram, odnosno pavlaku, maslac. Prošle godine proizvedeno je oko 700 tona svih ovih proizvoda.

U ovom članku donosimo razgovor s Tomislavom Puđom, direktorom i vlasnikom mljekare „Eko sir Puđa“ koja je nadaleko poznata po kvalitetnih proizvodima od kozijeg, ovčijeg i kravljeg mlijeka.

Akos.ba: Gospodine Puđa, hvala vam na izdvojenom vremenu i na pozitivnom odgovoru na našu molbu za razgovor. Na početku, možete li za čitaoce našeg portala opisati kako je započela proizvodnja sira u Vašoj porodici?

Tomislav Puđa: Hvala i vama na iskazanoj želji za saradnjom i ovom prilikom pozdravljam sve čitaoce vašeg portala. Obitelj Puđa se već treću generaciju bavi ovom djelatnošću, proizvodnjom sira. Počeli su dida i baka, nastavio ćaća, a i mi dica nastavili putem naših starih i sa ove distance gledano sve je bilo samo ne lako. Stado krava i ovaca koje su roditelji imali, nije davalo dovoljno mlijeka, obzirom na veliku potražnju za sirom, te su se odlučili za organizovani otkup mlijeka od susjeda, sa željom da jednog dana imaju vlastitu mljekaru i tvornicu sira, što se, decenijama upornog i napornog rada i ostvarilo.

Još kao desetogodišnji dječak, dok su moji vršnjaci išli na more i zabavljali se na načine koje priliče tim godinama, ja sam po otočnim zaseocima Dalmacije prodavao
sireve koje sam nosio u ruksaku na leđima i tako učio životnu školu, koja se ne može naučiti na bilo kojem stupnju obrazovanja. Danas, u okviru gospodarskog subjeta „Eko sir Puđa“ posluju tri sirene i to u Livnu, Trilju kod Splita i na otoku Pagu, sa usvojenom proizvodnjom nekoliko vrsta tvrdog sira vrhunskog kvaliteta i zbog toga itekako prihvaćenog na tržištu.

Posebno bitna pretpostavka u lancu proizvodnje su kooperanti sa kojima imamo itekako kvalitetne odnose, jer samo od kvaliteta polazne sirovine, u ovom slučaju mlijeka,
zavisi finalni proizvod. S tim u vezi nastojimo i u znatnoj mjeri uspijevamo da kooperanti
ne teže kvantitetu već kvalitetu, korištenjem domaće hrane, domaćeg sijena, domaćih žitarica i upotrebom što manje umjetnih gnojiva prilikom obrade zemlje. Zbog toga naši proizvodi opravdavaju prefi ks EKO, što su prepoznali i potrošači, odnosno konzumenti.

Akos.ba: Zanimljivo je da je vaša mljekara jedina sirana s halal-certifikatom u našoj zemlji. Zašto ste se odlučili na taj korak, i koliko je značajno proizvodnju uskladiti s standardima kvaliteta?

T. Puđa: Svakako da smo proizvodni proces uskladili sa normama kvaliteta, odnosno neophodnim certifikatima. Vlasnici smo certifikata ISO 9001: 2008 te HACCP-a koji posjedujemo već deset godina. S ponosom ističemo da smo jedina sirana u BiH sa, već tri godine implementiranim halal-certifikatom. To nam prevashodno znači zadovoljavanje preduvjeta za osvajanje tržišta arapskih zemalja i ulažemo velike napore u obezbjeđenju kvalitetnog poslovnog partnera, čime bi proizvodi „Eko sira Puđa“ bili prisutni i na tom višemilionskom, nadasve kvalitetnom tržištu.

Akos.ba: Jedna od potvrda kvalitete rada mljekare „Eko sir Puđa“ su brojna domaća i međunarodna priznanja i nagrade. Šta biste od njih posebno izdvojili?

T. Puđa: Naš proizvod nabolji je ambasador onoga šta i koliko uspješno radimo. Ako je suditi po tome „Eko sir Puđa“ kao gospodarski subjekt je uspješan. O tome svjedoče brojne nagrade koje smo dobili na svim sajmovima na kojima smo učestvovali. Tako smo na Svjetskom sajmu sireva u austrijskom Tirolu, u području svjetski poznatom po pproizvodnji kvalitetnih sireva osvojili zlatnu medalju za kvalitet. To je čast i priznanje koje nam je dalo podršku i potvrdu da za život u livanjskom kraju ima šanse, za one koji hoće da rade.

Drugo značajno priznanje dobili smo na Sajmu u Novom Sadu, najprestižnijoj poljoprivrednoj gospodarskoj manifestaciji na području bivše Jugoslavije, gdje smo proglašeni šampionom kvaliteta u kategoriji tvrdih sireva među brojnim drugim proizvođačima i poznatim brendovima i nadasve jakom konkurencijom. Treba spomenuti i dodjelu priznanja Najmenadžer BiH i jugoistočne Evrope, što nam svakako laska, ali i daje dodatnu obavezu da zadržimo i povećamo dostignute razine kvaliteta svih segmenata poslovanja. Obaviješteni smo i o rezulattaima analize koju je uradio Prehrambeno – tehnološki fakultet u Zagrebu, gdje smo među devedesetak proizođača osvojili prvo mjesto po kvalitetu i što nam služi kao referenca u bilo kojem dijelu svijeta.

Akos.ba: Prema Vašem mišljenju, šta je potrebno učiniti da se zaštite kvalitetni domaći proizvodi? U kojem pravcu će ići vaše buduće aktivnosti i poslovni planovi?

T. Puđa: Svjedoci smo da se na bh. tržište uvozi sve i svašta i u takvim okolnostima domaći proizvodi su ugroženi od strane nelojalne konkurencije. Nisam za to da naše granice budu zatvorene za inostrane proizvode, ali i naš proizvodi moraju imati istu takvu šansi u bilo kojoj državi svijeta. Na stvaranju takvih uslova moraju raditi domaće nadležne institucije, koje će određenim mjerama stimulisati nas proizvođače i izvoznike.

Kada su u pitanju naše težišne planske aktivnosti, kao i do sada to će biti jačanje izvoza. Imamo dozvolu za izvoz u Tursku i u fazi smo traženja kvalitetnog poslovnog parntera za plasman naših proizvoda u taj region. Ostvarili smo ozbiljne kontakte i sa Rusima, koji su zainteresovani za naše proizvode, ali nas za realizaciju toga spečava nedostatak dozvole za izvoz. Ono što nas posebno raduje je mogućnost ponovnog izvoza u Hrvatsku, a time i EU. To je nama izuzetno poznato tržište, sa nekadašnjim itekako uspješnim poslovnim efektima.

Naše planske aktivnosti usmjerene su i na proširenje proizvodnje, investiranje u određene oblike turizma, po uzoru na iskustva iz evropskih zemalja, te osnivanje vlastite farme u kojoj će djelovati rasplodni centar i u kojem će naši kooperanti moći obezbijediti visokokvalitetne junice, usluge veterinarske stanice i ispitivanje kvaliteta mlijeka. Time bismo u znatno većoj mjeri od dosadašnje zaokružili poslovni ciklus, a potom bi sve snage usmjerili na osvajanje novih tržišta, jer imamo proizvode koji su konkurentni sa bilo kojim drugim.

Akos.ba: Gospodine Puđa, hvala vam na izdvojenom vremenu. U ime redakcije našeg portala želimo Vama i Vašem preduzeću još mnogo uspjeha u budućem radu.

T. Puđa: Hvala i vama na lijepim željama te srdačan pozdrav vašim čitateljima.

Akos.ba

Mljekara „Eko sir Puđa“ locirana je u mjestu Golinjevo u blizini Livna. Prvenstveno se bavi proizvodnjom vrhunskih sireva od najkvalitetnijeg mlijeka. Vrijedi istaći da je „Eko sir Puđa“ jedina mljekara koja koja otkupljuje kozije mlijeko na širem području BiH, jedina mljekara koja radi s tri sirovine (kozjim, ovčijim i kravljim mlijekom) te da se radi o jedinoj sirani u BiH s halal-certifikatom. Trenutni dnevni kapacitet prerade mlijeka iznosi od 10.000 do 15.000 litara, a u mljekari je trenutno zaposleno 20 ljudi.