Vijesti

Azerbejdžan domaćin Halal Business Foruma: Jačanje globalne saradnje i razvoja halal industrije

Azerbejdžan domaćin Halal Business Foruma: Jačanje globalne saradnje i razvoja halal industrije

U glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, u periodu od 08. do 09. oktobra 2024. godine održava se Azerbaijan Halal Business Forum koji je okupio značajan broj domaćih i međunarodnih učesnika iz različitih sektora halal industrije iz 20 zemalja. Forum je organizovan s ciljem promocije halal tržišta, otvaranja novih poslovnih prilika i jačanja globalne saradnje među halal proizvođačima.

Na događaju su se okupili vodeći stručnjaci, preduzetnici i predstavnici vlada, kako bi raspravljali o izazovima i mogućnostima razvoja halal proizvoda, uključujući prehrambenu industriju, kozmetiku, farmaceutiku, turizam, te financijske usluge u skladu sa islamskim principima.

U okviru programa foruma, prezentaciju o potencijalima razvoja halal turizma u Bosni i Hercegovini održao je Kemal Sejranić, predstavnik odjela za halal certificiranje i analize u Agenciji za certificiranje halal kvalitete. On je istakao važnost halal standarda u turističkoj industriji te naglasio kako Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svojoj raznovrsnoj kulturi i prirodnim ljepotama, može postati ključna destinacija za halal turizam.

Diskusije su također uključivale teme vezane za poboljšanje procedura certifikacije i proširenje standarda na sve grane industrije, čime bi se dodatno osnažila uloga halal tržišta u globalnoj ekonomiji. Forum je pružio mogućnost umrežavanja i razmjene iskustava, što će doprinijeti dugoročnoj stabilnosti i rastu halal industrije, kako u Azerbejdžanu, tako i širom svijeta.

Azerbaijan Halal Business Forum se završava sesijom o islamskim finansijama i investiranju.