CERTIFICIRANJE

Aditivi

Da bi neki proizvod dobio certifikat halal kvalitete svi aditivi koji se koriste u njegovoj izradi moraju imati halal status.  Aditivi (lat. additivus – dodatni) su hemijske supstance koje se u malim količinama dodaju različitim produktima, radi njihove stabilizacije ili poboljšanja nekih svojstava. Aditivi imaju prefiks E ispred internacionalno ustanovljenog broja. Proizvođač mora da označi kategoriju i E broj ili naziv aditiva. E brojevi predstavljaju međunarodno prihvaćen sistem za označavanje aditiva (EC – European communites), koji je uveden iz praktičnih razloga (da se izbjegne konfuzija usljed upotrebe sličnih naziva (sinonima) pošto pojedini aditivi imaju veoma duge nazive).

 

Prehrambenim aditivima se smatraju tvari tačno poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana i nisu tipičan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani radi poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava. Aditivi su dodaci hrani i pićima u prehrambenoj industriji, a neki se upotrebljavaju i u farmaceutskoj industriji. Oni najčešće služe za poboljšanje boje, okusa i mirisa, te za konzerviranje. Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom procesu proizvodnje, tokom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja. To su supstance koje postaju i ostaju sastojak prehrambenih proizvoda (za razliku od pomoćnih sredstava i enzimskih preparata koji dolaze u kontakt s prehrambenim proizvodom, ali ne postaju njegov sastojak), zbog čega su, sa zdravstvenog aspekta, značajnije.

 

Svrha dodavanja konzervansa je stabiliziranje proizvoda, produženje njihove trajnosti i prevencija od kvarenja, odnosno mikrobiološke kontaminacije. Aditivima (konzervansima) se štitimo od najgoreg – od pokvarenih ili kontaminiranih namirnica.

 

Zakonski propisi

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti živežnih namirnica i predmeta opće upotrebe (Uredba, Službeni list BiH, 2/92; 13 i 14/94), trenutno važećim Pravilnikom o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode (Službeni list RbiH, 38/39) određuje se da «aditivi ne smiju biti štetni za zdravlje ljudi i ne sadrže smjese koje su štetne za zdravlje ljudi». U skladu sa preporukama Codex Alimentarius komiteta FAO/WHO Pravilnik donosi i pozitivnu listu dopuštenih aditiva razvrstanih u 14 osnovnih grupa, a prema tehnološkoj funkciji koju imaju u namirnicama, odnosno njihovoj namjeni.

Osnovne grupe aditiva

    1. Antioksidansi i sinergisti antioksidansa
    2. Konzervansi
    3. Arome
    4. Pojačivači arome
    5. Emulgatori, zgušnjivači sredstva za vezivanje i sredstva za želiranje
    6. Bojila
    7. Sredstva za zaslađivanje (sladila)
    8. Kiseline
    9. Baze
    10. Soli
    11. Enzimski preparati
    12. Sredstva za neutralizaciju
    13. Pomoćna sredstva u proizvodnji (sredstva za sprečavanje pjenušanja, katalizatori, sredstva za bistrenje, filtriranje i apsorpciju, sredstva za smrzavanje, deterdženti).
    14. Ostali aditivi

Štetnost po zdravlje

Najpoznatiji konzervans, a ujedno i najmanje opasan je kuhinjska so (NaCl). Ona se obično ne smatra hemijskim dodatkom, iako to, ustvari, jeste, kao i sirće, šećer, sorbati i sl. Šećer i so su najčešće korišteni dodaci prehrambenim proizvodima. Važni su zbog toga što formiraju ukus, a ujedno su i konzervirajuća sredstva. Svako prekoračenje njihove količine ima štetan uticaj na organizam konzumenta. To isto vrijedi i za ostale aditive.

 

Najveći problem u utvrđivanju štetnog uticaja na zdravlje konzumenta predstavlja grupa konzervanasa koji služe za očuvanje boje proizvoda i svježine mesa (nitrati, nitriti), zbog mogućnosti njihove konverzije (pomoću crijevne mikroflore) u toksične i karcinogene spojeve (nitrozamin, methemoglobin). Međutim, treba naglasiti da je opasnost od nitrata u mesnim prerađevinama mnogo manja od trovanja mesom uzrokovanim patogenim mikroorganizmima (bakterijama).

 

Svi dodaci hrani označeni sa E-brojevima pomno su ispitani. Osim toga, u prosječnoj potrošnji hrane po stanovniku, među hemijski definiranim čistim hemikalijama dominiraju: saharoza (šećer), kuhinjska so (NaCl), škrobni sirup (glukoza, glukozni, fruktozni i miješani) i natrij hidrogenglutamat, mada se najčešće i ne svrstavaju u aditive. Ukoliko je dokazana štetnost nekog dodatka njegova upotreba je propisom ograničena ili potpuno zabranjena. Bitan je i podatak koliko se određenog aditiva dodaje hrani i na taj način konzumira. Svi dozvoljeni aditivi su sigurni u granicama prosječnog konzumiranja. Svi hemijski dodaci hrani, koji se upotrebljavaju u modernoj prehrambenoj industriji i kontroliranom prometu hrane, pod strogom su zakonskom kontrolom i i predmet su provjera.

 

Upotreba aditiva se ne prepušta slobodnoj volji proizvođača, već su njihova pozitivna lista (lista dozvoljenih aditiva), proizvodnja, promet, kvalitet (čistoća), ograničenja upotrebe, označavanje i drugi zahtjevi zakonski regulirani. Ustanovljena je internacionalna procedura koja prethodi dozvoli za upotrebu aditiva. JECFA (Joint Expert Commitee of Food Additives) utvrđuje hemijske specifikacije i vrši procjene zdravstvene bezbjednosti aditiva na osnovu kojih Komisija Codex Allimentarius donosi standarde i preporuke za njihovu upotrebu. Te standarde i preporuke zemlje članice UN ugrađuju u svoju zakonsku regulativu. Regulativa o aditivima je prva usklađena regulativa vezana za hranu u EU, koja je uvela koncept E brojeva za označavanje aditiva u Europi.

 

U našoj zemlji, u vezi s kontrolom aditiva postoje određene neusklađenosti, koje se mogu formulirati kao nedostatak jedinstvene metodologije, slaba tehnička opremljenost pojedinih laboratorija, nedostatak kadra itd. U zamljama Evropske unije mnogo veća odgovornost (kontrola) se prepušta proizvođačima, ali su zato sankcije državnih organa izuzetno stroge, ukoliko se dokaže da se propisi ne poštuju. Pored toga, udruženja potrošača u zemaljama članicama EU su veoma aktivna, tako da svaki slučaj nepoštivanja propisa obznanjuju u medijima, što ima za posljedicu pad prodaje proizvoda kompanije koja je prekšila propise.

E – aditivi

Slovo E znači EC (European communities – evropske zemlje).

E – brojevi se odnose na različite vrste prehrambenih aditiva. Pojedini E – brojevi su

zabranjeni u nekim državama.

 

Aditivi su podjeljeni na sljedeće kategorije:

E – brojevi Dodaci u proizvodnji namirnica

100 – 180 Boje

200 – 252 Zaštitna sredstva

260 – 297 Emulgatori kiselosti

300 – 385 Antioksidansi

400 – 429 Sredstva za zgrušavanje

430 – 499 Emulsifikatori

620 – 640 Poboljšivači okusa

950 – 967 Sredstva za zaslađivanje

Halal status namirnica

Halal status se dodjeljuje onim namirnicama koje se dobijaju iz potpuno čistih i dozvoljenih sirovina, bez upotrebe alkohola. Te sirovine su biljnog i hemijskog porijekla.

 

Haram status namirnica

Ove namirnice se prave od mesa islamom zabranjenih životinja ili su to namirnice koje u svom sastavu imaju procenat alkohola. Svi proizvodi koji se dobijaju od životinja koje su zaklane bez spominjanja Allahovog imena smatraju se haramom. Svinjski proizvodi su haram.

 

Mešbuh status namirnica (sumnjivi proizvodi)

Mešbuh status se daje onim aditivima kojima se ne zna porijeklo sirovina od kojih se prave. Oni mogu biti životinjskog i biljnog porijekla, ali se u njihovom sastavu može nalaziti procenat alkohola koji se ne navede na ambalaži i u deklaraciji.

 

Skriveni sastojci

Zakonodavstva pojedinih zemalja dopuštaju da proizvodi u svom sastavu mogu imati određeni procenat prikrivenih pomoćnih komponenti. Stoga je moguće da se u tom dijelu koriste sirovine koje su haram.

 

Haram E – brojevi

Sljedeći sastojci se smatraju haramom:

E 120 – cochineal (crvena boja koja se dobija iz insekata).

E 441 – želatin, ukoliko je svinjskog porijekla.

E 542 – jestivi fosfat, koji se dobiva iz kostiju, ukoliko su svinjske.

 

Upozorenje!

Neki sastojci nisu u potpunosti halal. Skriveni dodaci pospješuju odvijanje, proizvodnih procesa, kao što su: rastvaranje neke supstance ili jednakomjerno miješanje rastvora ili obradu sastojaka u proizvodnom sistemu. Oni se ne navode na popisu sastojaka na ambalaži proizvoda, ukoliko zakonom nije reguliran procenat koji je dozvoljeno prikriti. Naprimjer, u SAD kontrolna dozvola dopušta da se na ambalaži može prikriti samo 2% od ukupnog sastava određenog dodatka ili prehrambenog proizvoda. Naprimjer, Beta Keroten kao sastojak u hrani na prostoru SAD nije potpuno čist. Njegov sastav je halal 98%, dok preostala 2 procenta mogu biti biljna ulja ili želatin dobiven iz ribe.

ADITIVOPIS
E100Kurkuma (boja) - Ovaj emulgator je halal ukoliko je u obliku praha ili granula. Mešbuh je ukoliko se koristi u tečnom stanju. Rastvarači moraju biti halal također. Haram je ukoliko je prikriveni sastojak svinjska mast, koja je inače osnovni emulsifikator u suhoj smjesi.
E101Riboflavin (Vitamin B2), (boja) - Mešbuh. Haram je ukoliko je dobiven iz svinjske jetre i bubrega. Halal je ukoliko je 100% biljnog porijekla.
E102Tartrazin (boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da ostali rastvarači, pored vode, moraju biti halal.
E104Žuti hinolin (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da ostali rastvarači pored vode, moraju biti halal.
E110Rumeno - žuta boja zalazećeg sunca FCF/narandžasto - žuta boja S (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E120Svijetlo - crvena supstanca/karminska kiselina (Boja) - Haram po hanefijskom mezhebu jer se proizvodi od insekata (cochineal komaraca).
E122Carmoizin/Azorubin (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E123Amarant (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja, s tim da rastvarač mora biti halal.
E124Ponceau 4R/svijetlo - crvena boja A (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E127Eritrozin BS (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E131Patentna plava V (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E132Indigo tamno crvena/Indigotin (Boja) - Halal je ukoliko je dobivena iz 100% vještačkih sirovina, ali ukoliko je svinjski glicerin dodan kao rastvarač, onda je haram.
E134Srebro (Boja-anorganska) - Halal.
E135Zlato (Boja-anorganska) - Halal.
E140Hlorofil (Boja) - Halal je kada se koristi kao 100% praškasta materija i kada se voda ili biljno ulje koriste kao njegovi rastvarači.
E141Bakarni kompleks hlorofila (Boja) - Halal je kada se koristi kao 100% praškasta materija i kada se voda ili biljno ulje koriste kao njegovi rastvarači.
E142Zelena S / Sjajno zelena kiselina BS (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E150Karamel boja/sa hemikalijama (Boja) - Halal.
E151Crna PN/Sjajna crna BN (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E153Ugljeno crna / Biljni karbon (drveni ugalj) (Boja) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E160AAlfa, beta, gama (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E160BAnnatto, bixin, norbixin (Boja - karoten) - Halal.
E160CKapsantin/kapsorbin (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E160DLikopen (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E160EBeta-apo-8’-karotenal (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E161AFlavoksantin (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E161BLutein (Boja - karoten) - Halal.
E161CKriptoxantin (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E161DRubixantin (Boja - karoten) - Halal.
E161EViolaksantin (Boja - karoten) - Halal.
E161FZeaksantin (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E161GCanthaxanthin (Boja - karoten) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
ADITIVOPIS
E170Kalcijum karbonat/kreda (Boja - anorganska) - Ukoliko se dobiva iz minerala kamena i koristi u obliku praha ili granula, onda je halal. Mešbuh je ukoliko se koristi u tečnom stanju. Rastvarač mora biti halal.
E171Titanium dioksid (Boja - anorganska) - Halal.
E172Željezni oksidi i hidroksidi (Boja - anorganska) - Halal
E173Aluminijum (Boja - anorganska) - Halal
E180Boja rubina/litol rubin BK (Boja-anorganska) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh je ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da rastvarač mora biti halal.
E200Sorbinska kiselina (Prezervativ) - Halal.
E201Natrijum sorbat (Prezervativ) - Halal
E202Kalijum sorbat (Prezervativ) - Halal
E203Kalcijum sorbat (Prezervativ) - Halal
E210Benzolna kiselina (Prezervativ) - Halal
E211Natrijum benzoat (Prezervativ) - Halal
E212Kalijum benzoat (Prezervativ) - Halal
E213Kalcijum benzoat (Prezervativ) - Halal
E214Etil 4 -hidroksibenzoat (Prezervativ) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol
E215Etil 4 -hidroksibenzoat, natrijeva sol (Prezervativ) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol
E216Propil 4 - hidroksibenzoat (Prezervativ) -Halal je ukoliko se koristi kao100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol.
E217Propil 4 - hidroksibenzoat, natrijeva sol (Prezervativ) - Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol
E218Metil 4 -hidroksibenzoat (Prezervativ) -Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol
E219Metil 4 - hidroksibenzoat, natrijeva sol (Prezervativ) -Halal je ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula.Haram ukoliko se kao rastvarač koristi alkohol
E220Sulfatni dioksid (Prezervativ) - Halal
E221Natrijum sulfat (Prezervativ) -Halal
E222Natrijum hidrogen sulfat (Prezervativ) - Halal
E223Natrijum metabisulfat (Prezervativ) - Halal
E224Kalijum metabisulfat (Prezervativ) -Halal
E226Kalcijum sulfat (Prezervativ) - Halal.
E227Kalcijum hidrogen sulfat (Prezervativ) -Halal je, ako je dobijen iz minerala ili hemikalija. Mešbuh je ukoliko se dobija iz kostiju
E230Bifenil/difenil (Prezervativ) -Halal je ukoliko se alkohol ne koristi kao njegov rastvarač
E2312 - hidroksibifenil (Prezervativ) -Halal je ukoliko se alkohol ne koristi kao njegov rastvarač
E2332-(tiazol-4-yl) benzimidazol (Prezervativ) -Halal je ukoliko se alkohol ne koristi kao njegov rastvarač
E239Heksamin (Prezervativ - drugi) - Halal
E249Kalijum – nitrat (Prezervativ) - Halal
E250Natrijum – nitrat (Prezervativ) - Halal
E251Natrijum – nitrat (Prezervativ) - Halal
E252Kalijum–nitrat (salitra) (Prezervativ) - Halal
ADITIVOPIS
E260Sirćetna kiselina (Raznovrsne – kiseline) - Halal
E261Kalijev acetat (Raznovrsne – kiseline) - Halal
E262Kalijum-hidrogen diacetat (Raznovrsne – kiseline) - Halal
E263Kalcijum acetat (Raznovrsne–kiseline) - Halal
E270Mliječna kiselina (Raznovrsne–kiseline) - Halal je ukoliko se dobiva iz sirutke. U SAD-u se ona uvijek uzima iz drugih, nemliječnih proizvoda
E280Propinska kiselina - Halal
E281Natrium propionat (Prezervativ–kiseline) - Halal
E282Kalcijev propionat (Prezervativ – kiseline) - Halal je ukoliko se kalcijum vadi iz minerala,a mešbuh ukoliko se dobiva iz kostiju
E283Kalijev propionat (Prezervativ – kiseline) - Halal
E290Ugljen dioksid (Raznovrsni) - Halal
E300L-askorbinska kiselina (vitamin C) (Antioksidansi-vitamin C) - Halal
E301Natrijum-L-askorbat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal
E302Kalcijum-L-askorbat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal je ukoliko se kalcijum vadi iz minerala, a mešbuh ukoliko se dobiva iz kostiju
E304Askorbil palmitat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal je u slučaju kada se zasićena masna palmitinska kiselina dobiva iz biljnih sirovina. Haram je kad se palmitinska kiselina vadi iz svinjske masti
E306Prirodni ekstrakti bogati tokoferolima (Antioksidansi - vitamin E) - Halal je kad se tokoferol vadi iz biljnih masnoća. Haram je kad se tokoferol dobiva iz svinjske masti
E307Vještački alfa-tokoferol (Antioksidansi - vitamin E) - Halal je samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih (halal) vještačkih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije.
E308Vještački gama-tokoferol (Antioksidansi-vitamin E) - Halal je samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih vještačkih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije.
E309Vještački delta-tokoferol (Antioksidansi-vitamin E) - Halal je samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih vještačkih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije
E310Propil galat (Antioksidansi-drugi) - Halal
E311Oktil galat (Antioksidansi-drugi) -Halal je kada se dobija iz plodova koštunjavog voća ili sekreta biljaka
E312Dedecil galat (Antioksidansi - drugi) - Halal je kada se dobija iz plodova koštunjavog voća ili sekreta biljaka. Haram je ukoliko se alkohol koristi kao rastvarač
E320Butilirani hidroksianisol (BHA) (Antioksidansi - drugi) - Halal je kad se biljna ulja koriste kao jedini nosač proizvodnog procesa. Haram je u slučaju kad se kao nosač procesa koriste materije dobivene iz svinjske masti. Nemoguće ga je proizvesti samo iz hemijskih supstanci
E321Butilirani hidroksitoluen (BHT) (Antioksidansi - drugi) Halal je kad se biljna ulja koriste kao jedini nosač proizvodnog procesa. Haram je u slučaju kad se kao nosač procesa koriste materije dobivene iz svinjske masti. Nemoguće ga je proizvesti samo iz hemijskih supstanci
E322Lecitin (Emulsifikatori i stabilizatori) -Halal je kad se dobiva iz sojinog ulja ili iz žumanceta jajeta (tako ga dobivaju u Evropi).U SAD-u je uvijek halal jer se pravi iz sojinog ulja
E325Natrijev laktat (Raznovrsni-soli laktalne kiseline) -Halal je ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda.
E326Kalijev laktat (Raznovrsni - soli laktalne kiseline) -Halal je ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda
E327Kalcijum laktat (Raznovrsni - soli laktalne kiseline) - Halal je ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda
E330Limunska kiselina (Raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal
E331Natrijevi citrati (Raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal
E332Kalijevi citrati (Raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal
E333Kalcijum citrati (Raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal ukoliko se kalcij ne uzima iz kostiju
E334Vinska kiselina (Raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal je ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda.U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa
E335Natrijevi tartrati (Raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal je ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa
E336Kalijum tartrati (krem od sriješa) (Raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal je ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa
E337Kalij - natrijevi tartrati (Raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) - Halal je ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa
E339Natrijevi fosfati (Raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal
E340Kalijevi fosfati (Raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal
E341Kalcijevi fosfati (Raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal su ukoliko se kalcij dobiva iz minerala
ADITIVOPIS
E400Alginična kiselina (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
E401Natrijum alginati (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
E402Kalijum alginati (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal
E403Amonijum alginati (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal
E404Kalcijum alginati (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal su ukoliko se kalcij dobiva iz minerala
E405Propan - l,2 - diol alginat (Emulsifikatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
E406Agar (Emulsifikatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E407Caraginan (Emulsifikatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E410Smola dobijena iz plodova lažne akacije (rogačeva smola) - (Emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E412Guar smola (Emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E413Tragantova smola (Emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E414Smola akacije (gumarabika) (Emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E415Ksantan smola (Emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
E416Smola karaje (Emulgatori i stabilizatori) - Halal
E420Sorbitol (Šećerni alkoholi) - Halal
E421Manitol (Šećerni alkoholi) - Halal.
E422Glicerol (Šećerni alkoholi) - Mešbuh, u SAD-u je poznat pod imenom glicerin. Halal je ukoliko je biljnog porijekla. Ukoliko se dobiva iz svinjske masti onda je haram
E430Polioksietan (8) Stearat (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast
E431Polioksietan (40) stearat (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast. (Napomena 14)
E432Polioksietan (20) Sorbitan/polisorbat 20 (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
E433Polioksietan (20) Sorbitan Mono - oleat/Polisorbat 80 (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
E434Polioksietan (20) Sorbitan monopalmitat/ polisorbat 40 (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
E435Polioksietan (20) Sorbitan monostearat/ Polisorbat 60 (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast
E436Polioksietan (20) Sorbitan tristearat/ polisorbat 65 (Emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
E440APektin (Emulgatori i stabilizatori - pektin i derivati) - Halal
E440BAmidirani pektin (Emulgatori i stabilizatori - pektin i derivati) - Halal
E441Želatin - Haram je ukoliko svinjskog porijekla i od dozvoljenih životinje koje nisu zaklane po islamskim principima. Halal je ukoliko je od biljaka, ribe i od dozvoljenih životinja koje su zaklane po islamskim principima
E450ANatrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (Raznovrsni) - Halal
E450BNatrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (Raznovrsni) - Halal
E450CNatrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (Raznovrsni) - Halal
E460Mikrokristalin/celuloza u prahu (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal
E461Metilceluloza (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
E463Hidroksipropil celuloza (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal
E464Hidroksipropil - metilceluloza (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
E465Etilmetilceluloza (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
E466Karboksimetil celuloza, natrijumove soli (Emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
E470Natrijumove, kalijumove i kalcijeve soli masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Halal su ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E471Mono-i-digliceridi masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E472Različite vrste estera mono i diglicerida masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E473Esteri saharoze masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja.Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E474Gliceridi saharoze (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E475Poligliceridni esteri masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mašbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E476Poligliceridni esteri masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mašbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E477Propan-1.2-diol esteri masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E478Esteri laktiliranih masnih kiselina glicerola i propana - 1,2 - diol (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
E481Natrium stearoil-2-laktilat (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E482Natrium stearoil - 2 -1 akti1at (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
E483Stearil tartrat (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
ADITIVOPIS
E491Sorbitan monostearat (Emulgatori i stabilizatori - Soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
E492Sorbitan tristearat (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
E493Sorbitan monolaurat (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
E494Sorbitan mono - oleat (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine
E495Sorbitan monopalmitat (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
E500Natrijum - karbonat/ natrijum - bikarbonat (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) Halal.
E501Kalijum karbonat/ kalij um bi karbonat - (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal
E503Amonijum - karbonat - (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal
E504Magnezij um - karbonat - (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal
E507Hlorovodonična hlorna kiselina - (Raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
E508Kalijum - hlorid - (Raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
E509Kalcijum - hlorid - (Raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
E510Amonijum - hlorid - (Raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
E513Sulfatna kiselina - (Raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
E514Natrijum - sulfat - (Raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
E515Kalijum - sulfat - (Raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
E516Kalcijum - sulfat - (Raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
E518Magnezij um - sulfat - (Raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
E519Natrijum - hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E524Natrijum - hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E525Kalijum hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E526Kalcijum hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E527Amonijum hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal
E528Magnezijum hidroksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E529Kalcijum - oksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal.
E530Magnezijum oksid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal
E535Natrijum - ferocianid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal
E536Kalijum ferocianid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal
E540Dikalcijum ferocianid - (Raznovrsni - alkalije) - Halal
E541Natrijum - aluminijum - fosfat - (Raznovrsni - ostale soli) - Halal
E542Jestivi koštani fosfat (kost - obrok) - (Raznovrsni - tvari koje sprečavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje) - Haram su ukoliko se dobivaju iz svinjskih kostiju
E544Kalcijum polifosfati - (Raznovrsni - tvari koje sprečavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje)- Mešbuh generalno. Halal ukoliko je mineralnog porijekla. Haram je onda kad se vadi iz svinjskih kostiju.
E545Amonijum - polifosfati - (Raznovrsni - tvari koje sprečavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje) - Halal
E551Silicijum - dioksid (soli solicijum dioksida) - (Raznovrsni - soli silicijuma) - Halal.
E552Kalcijum silikat - (Raznovrsni - soli silicijuma) - Halal.
E553Magnezijum silikat/ magnezijum trisilikat (Tale) - (Raznovrsni - soli silicijuma) - Halal.
E554Aluminij um - natrij um silikat - (Raznovrsni - soli silicijuma) - Halal.
E556Aluminijum - kalcijum silikat - (Raznovrsni - soli silicijuma) - Mešbuh. Halal je u slučaju kada je kalcij mineralnog porijekla. Haram je kad se on dobiva iz svinjskih kostiju.
E558Bentonit - (Raznovrsni – ostali sastojci) - Halal.
E559Kaolin (aluminijum silikat) - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Halal.
E570Stearinska kiselina - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Mešbuh općenito. Halal u slučaju kad je njeno porijeklo biljna mast. Haram kad se vadi iz svinjske masti..
E572Magnezijum stearat - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Mešbuh općenito. Halal u slučaju kad je njeno porijeklo biljna mast. Haram kad se vadi iz svinjske masti.
E575Glucono delta - lactone - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
E576Natrijum glukonat - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Halal.
E577Kalijum glukonat - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Halal.
E578Kalcijum glukonat - (Raznovrsni - ostali sastojci) - Halal.
E620Glutaminska kiselina L - (Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Mešbuh. Ukoliko se dobiva iz proteina biljnog porijekla halal je. Haram je ukoliko se dobija iz svinjskih proteina ili GMO sirovina..
E621Mononatrijum glutamat - (MSG) Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Mešbuh je općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka u obzir. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram..
E622Monokalijum - glutamat - (Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Mešbuh je općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka u obzir. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram.
E623Kalcijum glutamat - (Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Mešbuh je općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka u obzir. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram.
E627Natrijum guanilat - (Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Aditiv je halal kada se dobiva iz ekstrakata sardina ili pekarskog kvasca. Mešbuh je ukoliko se pravi od pivskog kvasca ili sporednih proizvoda piva.
E631Natrijum inosinat - (Raznovrsni - poboljšivači okusa) - Halal je kada se dobiva iz ekstrakata sardina. Mešbuh je ukoliko se proizvodi iz pivskog kvasca ili sporednih proizvoda piva. Haram je ako se vadi iz svinjskog mesa.
E635Natrij um 5 - ribonukleotid - (Raznovrsni)- poboljšivači okusa. Mešbuh je ukoliko se pravi od kombinacije EN 627 i EN 631..
E636Maltol - (Raznovrsni) - poboljšivači okusa - Halal.
E637Etil maltol - (Raznovrsni) - poboljšivači okusa - Halal.
ADITIVOPIS
E1103Invertaza.
E1105Lizozim - Konzervans. Mešbuh ako je životinskog porijekla, dobiven prirodnim putem ili tehnikom genetskog inženjerstva.
E1200Polidekstroza A i N - (Raznovrsni) - povećanje volumena, oblikovanje strukture i za zadržavanje vlažnosti. Halal.
E1201Polivinilpirolidon - (Raznovrsni) - Sintetski stabilizator, tvar za taloženje i filtraciju. Halal.
E1202Netopljivi polivinilpirolidon Sintetski stabilizator. Halal Ograničena upotreba, u proizvodnji dijetetskih namirnica i sladila i dr.
E1404Škrob oksidirani. Prirodni zgušnjivač. Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza..
E1410Monoškrobni fosfat Prirodni zgušnjivačHalal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1412Diškrobni fosfat esterificirani Prirodni zgušnjivač. Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
E1413Diškrobni fosfat fosfatizirani Prirodni zgušnjivač Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
E1414Diškrobni fosfat acetilirani Prirodni zgušnjivač i stabilizator. Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
E1422Acetilirani diškrob adipat. Prirodni zgušnjivač i stabilizato. Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1440Hidroksipropil škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje.Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1442Hidroksipropil škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje.Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1450Natrijev oktenil jantarat - škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje. Halal,Mešbuh je uoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1451Acetilirani oksidirani škrob - Prirodni zgušnjivač. Halal. Mešbuh je ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
E1510Etilni alkohol Pomoćna tvar u procesu proizvodnje.Haram
E1518Glicerintriacetat (Triacetin).
E1520Propan-1,2-diol (Propilen glikol).
E900Etil maltol - (Raznovrsni) - poboljšivači okusa - Halal
E901Pčelinji vosak - (Raznovrsni) - sredstva za glaziranje Halal
E903Vosak karnaube - (Raznovrsni) - sredstva za glaziranje Halal
E904Šelak - (Raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Haram. To je ljepljivi sekret koji se uzima iz pora insekta coccu lacca. Ovi insekti se hrane lišćem palas drveća koje raste samo u Indiji i Južnoj Aziji. Ova ljepljiva supstanca se zove „lac“. Proizvode je indijske kompanije.
E905Mineralni hidrokarboni - (Raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Halal
E907Rafinirani celulozni vosak - (Raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Ova supstanca je pretežno mešbuh. Halal je kada se uzima iz voska biljnih ulja. Ukoliko se dobiva iz voska svinjske masti, tada je haram.
E912Ester montanske kiseline - Mešbuh.
E914Oksidirani polietilenski vosak Halal.
E920L - cistein hidrohlorid - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna - Halal
E921Cistein (I),L-cistein, Natrijev cisteinhidroklorid (II), Kalijev cistein hidroklorid (III) E920 Cistein (I),L-cistein, Natrijev cisteinhidroklorid (II), Kalijev cistein hidroklorid (III) - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna Generalno je mešbuh. Halal je ukoliko je biljnog porijekla. Haram je ukoliko se dobija iz svinjske dlake, papaka ili ljudske kose..
E924Kalijum bromat - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal.
E925Hlor - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
E926Hlor dioksid - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravi janj u namirnica od brašna. Halal
E927Azodikarbonamid - (Raznovrsni) - jedinjenja koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
E927BKarbamid - Halal
E938Argon - (Raznovrsni) - prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako sprečava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal.
E939Helium - (Raznovrsni) AA- prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako sprečava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal.
E941Nitrogen - (Raznovrsni) - prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako sprečava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal.
E942Nitrogen oksid - (Raznovrsni) - Upotrebljava se kao potisni plin i kao tvar za otapanje i ekstrakciju. Halal.
E943AButan - Halal.
E948Oksigen - (Raznovrsni) - Prirodni plin za potisak i pakiranje - Halal.
E949Vodonik - Prirodi plin za potisak, plin za pakiranje, pomoćna tvar u procesu proizvodnje - Halal.
E950Acesulfam-K - (Raznovrsni) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa. Halal
E951Aspartam - (Raznovrsni) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa. Generalno mešbuh
E952Ciklaminska kiselina (I) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa - Halal – ograničena upotreba.
E953Izomalt - Umjetno sladilo, zamjena za šećer - Halal
E954Saharin (I) - Umjetna sladila, 500 puta slađa od šećera - Halal.
E955Sukraloza - Umjetno sladilo.
E957Taumatin - Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 2500 puta slađe od šećera. Halal.
E959Neohesperidin DC - Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 340 puta slađi od šećera. Halal.
E962Aspartam-acesulfamova sol Umjetno sladilo
E965Maltitol (I), Maltitol sirup (II) - (Raznovrsni) - Sintetska zamjena za šećer, stabilizator, emulgator. - Halal.
E966Laktitol- (Raznovrsni) - Sintetsko sladilo, zamjena za šećer, regulator vlažnosti. Halal.
E967Ksilitol. Sintetsko sladilo, zamjena za šećer, regulator vlažnosti. Halal
E999Quillaia ekstrakt. Prirodna tvar za stabiliziranje pjene. Halal – Ograničena upotreba, dopušten samo kao aditiv aromatiziranim bezalkoholnim pićima na vodenoj bazi