certificiranje

Procedura

Procedura certificiranja halal kvalitete

I. Namjena

Procedura za certificiranje halal kvalitete (u daljem tekstu: Procedura) služi za utvrđivanje sadržaja i redoslijeda aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem dokazivanja usklađenosti proizvoda i usluga sa zahtjevima Halal standarda. Slijeđenjem koraka procedure osigurava se postizanje potrebnog nivoa povjerenja u halal status proizvoda ili usluga, te pravilna primjena zahtjeva za kvalitet. Sve firme koje su u sistemu halal certificiranja moraju poštovati pravila Procedure certificiranje halal kvalitete.

II. Područje Primjene

Procedura se primjenjuje na proizvodnju i promet halal proizvoda te pružanje usluga u skladu s zahtjevima halal standarda.

III. Normativne reference:

Agencija vrši halal certificiranje prema zahtjevima sljedećih standardima:

a) BAS Halal standard 1049;
b) OIC/SMIIC 1;
c) UAE.S GSO 2055-1; d) UAE.S 993
e) MS 1500;
f) OIC/SMIIC-6; g) OIC/SMIIC-9

IV. Koraci procedure halal certificiranja:

Aplikant (zainteresirana firma) podnosi zahtjev Agenciji za halal certificiranje, uz dostavu propisane dokumentacije: Prijava, Lista proizvoda te Lista sastojaka i dobavljača. Agencija pregleda pristiglu dokumentaciju, i ukoliko je potpuna, šalje Aplikantu punudu za usluge halal certificiranja. Nakon prihvata ponude, Agencija i Aplikanta potpisuju ugovor na period od tri godine. Nakon potpisivanja ugovora, organizira se edukacija/obuka kandidata iz firme, a koji se obučavaju za interne auditore halal kvalitete, s ciljem da se osposobe da mogu implementirati zahtjeve Halal standarda, odrediti i vršiti nadzor haram kritičnih tački (HrCCP), te provoditi interne audite i edukacije unutar firme.

Nakon što firma aplikant implementira zahtjeve halal standarda poslat će zahtjev Agenciji da organizira certifikacijski audit. Certifikacijski audit se sastoji od dvije faze: Audit prve faze kojim se provjerava spremnost klijenta za zadovoljenje Halal standarda, i audit druge faze kojim se procjenjuje implementacija zahtjeva halal standarda u praksi. Nakon sprovedenog audita, auditori koji su bili u auditu, pišu izvještaj i dostavljaju ga Agenciji, odnosno Komisiji za certificiranje. Na osnovu zaprimljenog izvještaja i ostale dokumentacije prikupljene tokom audita Komisija donosi odluku o dodjeli halal certifikata ili u slučaju da nisu ispunjeni svi zahtjevi traži dopunu dokumentacije. Halal certifikat se izdaje na period od 1. godine. U preostale dvije godine važenja ugovora Agencija vrši najavljenje ili nenajavljene nadzorne audite, laboratorijske analize s ciljem da se potvrdi da klijent i dalje zadovoljava zahtjeve Halal standarda.

Punu verziju Procedure halal certificiranja možete preuzeti ovdje