certificiranje

Procedura

Procedura certificiranja halal kvalitete

I. Namjena

Procedura za certificiranje halal kvalitete (u daljem tekstu: Procedura) služi za utvrđivanje sadržaja i redoslijeda aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem dokazivanja usklađenosti proizvoda i usluga sa zahtjevima Halal standarda. Slijeđenjem koraka procedure osigurava se postizanje potrebnog nivoa povjerenja u halal status proizvoda ili usluga, te pravilna primjena zahtjeva za kvalitet. Sve firme koje su u sistemu halal certificiranja moraju poštovati pravila Procedure certificiranje halal kvalitete.

II. Područje Primjene

Procedura se primjenjuje na proizvodnju i promet halal proizvoda te pružanje usluga u skladu s zahtjevima halal standarda.

III. Normativne reference:

Agencija vrši halal certificiranje prema zahtjevima sljedećih standardima:

  1. BAS 1049:2023 – Halal hrana, zahtjevi i mjere,
  2. OIC/SMIIC 1:2019 General Requirements for Halal Food
  3. UAE.S GSO 2055-1:2015 Halal Food – Part 1 : General Requirements
  4. UAE.S 993:2022 Animal Slaughtering Requirements According to Islamic Rules
  5. MS 1500: 2009 Halal Food – Production, Preparation, Handling And Storage – General Guidelines
  6. OIC/SMIIC 6:2019 Particular requirements for the application of OIC/SMIIC 1 to places where Halal food and beverages are prepared, stored and served
  7. OIC/SMIIC 9:2019 Halal Tourism Services – General Requirements

IV. Koraci procedure halal certificiranja:

Aplikant (zainteresirana firma) podnosi zahtjev Agenciji za halal certificiranje, uz dostavu propisane dokumentacije: prijava, lista proizvoda te lista sastojaka i dobavljača. Agencija pregleda pristiglu dokumentaciju, i ukoliko je potpuna, šalje Aplikantu punudu za usluge halal certificiranja. Nakon prihvata ponude, Agencija i Aplikant potpisuju ugovor na period od tri godine. Nakon potpisivanja ugovora, organizira se edukacija/obuka kandidata iz kompanije, a koji se obučavaju za interne auditore halal kvalitete, s ciljem da se osposobe da mogu implementirati zahtjeve Halal standarda, odrediti i vršiti nadzor haram kritičnih tački (HrCCP), te provoditi interne audite i edukacije unutar firme.

Nakon što firma aplikant implementira zahtjeve halal standarda poslat će zahtjev Agenciji da organizira certifikacijski audit. Certifikacijski audit se sastoji od dvije faze:

  1. audit prve faze kojim se provjerava spremnost klijenta za zadovoljenje Halal standarda, i
  2. audit druge faze kojim se procjenjuje implementacija zahtjeva halal standarda u praksi.

 

Nakon sprovedenog audita, auditori koji su bili u auditu, pišu izvještaj i dostavljaju ga Agenciji, odnosno Komisiji za certificiranje. Na osnovu zaprimljenog izvještaja i ostale dokumentacije prikupljene tokom audita Komisija donosi odluku o dodjeli halal certifikata ili u slučaju da nisu ispunjeni svi zahtjevi traži dopunu dokumentacije. Halal certifikat se izdaje na period od 1. godine. U preostale dvije godine važenja ugovora Agencija vrši najavljenje ili nenajavljene nadzorne audite, laboratorijske analize s ciljem da se potvrdi da klijent i dalje zadovoljava zahtjeve Halal standarda.

Punu verziju Procedure halal certificiranja možete preuzeti ovdje.