certificiranje

Audit

Audit halal kvalitete je sistematsko i nezavisno ispitivanje ili provjera sa ciljem da se utvrdi da li su aktivnosti i rezultati koji se odnose na halal kvalitetu u skladu sa utvrđenim odredbama i zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010, da li su te odredbe prikladne za postizanje postavljenih ciljeva, te da li su one stvarno provedene. Auditi se vrše u skladu sa metodologijama i na način propisan relevantnim međunarodnim standardima, uz uvažavanje specifičnih zahtjeva halala.

Status halal proizvoda provjerava se:

– Internim auditom

– Auditom Agencije

– Labaratorijskim analizama

Interni audit podrazumijeva da određeni broj osoba u certificiranim firmama vrši stalni nadzor nabave, proizvodnje, skladištenja i postupanje s proizvodima. Interni auditori su zaduženi da vrše stalnu kontorolu i provjeru u kompaniji shodno odredbama Halal standarda, te da evidentiraju svaku promjenu u procesu nabave, proizvodnje, skladištenja i postupanja s proizvodima.

Auditom Agencije, vrši se najavljena ili nenajavljena kontorla sistema procesa nabave, proizvodnje, skadištenja i postupanja s proizvodima u kompaniji u skladu sa zahtjevima Halal standrarda. Audit Agencija izvode stručni saradnici Agencije koji provjeravaju poštivanje odredbi Halal standarda.

Laboratorijske analize proizvoda podrazumijevaju validaciju nekog proizvoda ili sistema, u našem slučaju Halal standarda i halal certificiranog proizvoda. Agencija za certificiranje halal kvalitete u suradnji sa nadležnim labaratorijama u BiH uzima uzorke sirovna i gotovih proizvoda i provjerava da li se u njima nalaze sastojci koji nisu halal – dozvoljeni muslimanima za konzumiranje.

Prema pravilnicima i drugim aktima Agencija za certificiranje halal kvalitete nakon što se izvrši halal certificiranje određene kompanije, vrše se i laboratorijske analize proizvoda kao čin validacije halal certificiranog proizvoda.

Laboratorijske analize rade se na način da se izvrši uzorkovanje proizvoda sa tržišta te se analiziraju na prisustvo sastojaka koji nisu dozvoljeni muslimanima za upotrebu, prije svega svinjsko meso i alkohol. Jednostavnije rečeno, uzme se proizvod iz nekog supermarketa ili prodavnice i odnese se na analizu u neku od ovlaštenih laboratorija.

Halal standardom BAS 1049:2010 je jasno određeno da u halal certificiranim proizvodima ne smije biti ne dozvoljenih sirovina čak ni u tragovima.

Na mesne proizvode i prerađevine vrši se analiza proizvoda na prisustvo proteina svinjskoga porijekla, tj prisustvo sirovina svinjskog porijekla u proizvodu.

Na bezalkoholna pića vrši se analiza proizvoda na prisustvo alkohola, jer vrlo često i bezalkoholna pića u sebi mogu sadržavati određeni procenat alkohola.

Međutim, pored prehrambenih proizvoda namjenjenih ljudskoj upotrebi Agencija također vrši i analizu stočne hrane jer vrlo često proizvođači i farmeri u stočnu hranu i premikse dodaju sirovine animalnog porijekla što čine takvu hranu zabranjenom. Najčešći sastojak stočne hrane je svinjska mast Koja se koristi kao energetski dodatak. Npr. da bi se ubrzao rast i tov pilića koriste se premikisi ove vrste s dodatkom svinjske masti koja ubrzava taj proces.

U posljednje vrijeme pravilnicima EU o ishrani stoke zabranjuje se upotreba sastojaka animalnog porijekla.

U proteklom periodu vršene su analize halal certificiranih proizvoda pri čemu ni u jednom proizvodu nisu pronađeni sastojci svinjskog porijekla. Pored proizvoda izvršene su i analize hrane za perad pri čemu također nije pronađeno prisustvo zabranjenih ili sumnjivih supstanci.

Postoji veliki broj metoda kojima se vrši ispitivanje porijeklo sirovina u proizvodima. Najčešća metoda kojom se vrši ispitivanje prisustva animalnih proteina u proizvodima je ELISA. Ovom metodom je moguće vršiti analize čak i u termički obrađenim prizvodima kao što su kobasice, salame, paštete i dr. proizvodi. Metodom Elise moguće je ustanoviti prisustvo proteina svinjskog porijekla čak do 0,9%. Pored ove metode postoje i brojne druge metode kojom se može dokazati da li u nekom proizvodu postoji prisustvo ne dozvoljenih sastojaka hrane.