certificiranje

Znak halal kvalitete

znak kvalitete

Zaštitni znak halal kvalitete - halal logo

Agencija za certificiranje halal kvalitete je izradila zaštitni znak za halal kvalitetu koji je logo Agencije i služi za obilježavanje halal proizvoda.

Zaštitini znak Agencije je registrovan kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH na osnovu Zakona o industrijskom vlasništvu BiH (“Službeni glasnik BiH“ broj 3/02). Ovim je ujedno regulirana zaštita riječi „halal“ u skladu sa članom 87. navedenog zakona. Halal znak je upisan u registar žigova pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH pod brojem BAZ0711273. Pored toga, Agencija za certificiranje halal kvalitete je registrirala znak halal kvalitete kod organizacije World Intellectual Property Organization (WIPO) i time zaštitila njegovu upotrebu bez odobrenja Agencije u državama Evropske Unije, zatim u Srbiji, Crnoj Gori, Sj. Makedoniji, Albaniji, Norveškoj te Švicarskoj.

Uloga Halal znaka je da:

  1. služi za obilježavanje proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve Halal standarda,
  2. identificira pravna lica čije je poslovanje u vezi sa proizvodnjom, skladištenjem, distribucijom i prodajom halal proizvoda i
  3. učini prepoznatljivim proizvode koji ispunjavaju zahtjeve Halal standarda.

Halal znakom se mogu koristiti:

  • Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini (kao vlasnik žiga),
  • proizvođači koji su uspješno implementirali zahtjeve Halal standarda,
  • prodavači i distributeri halal proizvoda i koji su dobili pisano odobrenje od Agencije za certificiranje halal kvalitete da mogu korisiti Halal znak.

Korištenje Halal znaka bez prethodnog pisanog odobrenja Agencije za certificiranje halal kvalitete je zakonski kažnjivo i strogo zabranjeno.

Čitljivost znaka halal kvalitete i veličine

Označavanje halal proizvoda

Označavanje halal proizvoda jedan je od zadataka koji Agencija uz dogovor sa proizvođačima nastoji ispuniti. Označavanje se vrši u svrhu lakše prepoznatiljivosti halal proizvoda kod potrošača. Halal proizvod mora biti etiketiran u skladu sa važećom legislativom i označen znakom halal kvalitete. Agencija izradila jedinstven i odgovarajući zaštitni znak halal kvalitete koji se aplicira na proizvodima u različitim oblicima i njihovim veličinama.