o nama

Agencija Halal.ba

Senior staff manager walking together with engineer in the office walk way hall and greeting to other staff passing by

we're making a difference

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

About Us

O Agenciji

Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija čiji je osnivač i jedini vlasnik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i po svom ustrojstvu i zakonskoj registraciji je uspostavljena kao islamska institucija. Islamski principi i/li islamska pravila su osnova za utvrđivanje organizacijskih ciljeva i politika Agencije.

Agencija za certificiranje halal kvalitete osnovana 2006. godine sa nadležnostima za halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju halala. Status samostalnog pravnog lica Agencija je stekla 2007. godine registracijom kod Ministarstva pravde BiH.

Agencija može samostalno odlučiti da potpiše sporazume o saradnji ili uzajamnom priznavanju halal certifikata sa drugim halal certifikacijskim tijelima. Prije potpisivanja ovih dokumenata Agencija će osigurati da druga strana dostavi relevantne dokaze o vlastitom pravnom statusu i standardima koje primjenjuje u svom radu.

U slučaju angažmana izvan Bosne i Hercegovine, Agencija će nastojati da uspostavi kontakt i postigne dogovor o zajedničkom učešću i saradnji sa lokalno registriranom islamskom zajednicom u realizaciji aktivnosti halal certificiranja. Ukoliko se takav dogovor ne postigne, Agencija će svoje poslove samostalno realizirati.

Misija, vizija i politika kvaliteta

Naša misija da napravimo razliku.

Misija Agencije je uspostaviti i održavati pouzdan sistem halal certificiranja i osiguranja halal statusa proizvoda i usluga. Agencija teži biti globalno priznata halal institucija i pouzdan garant potrošačima i partnerima.

Osnovni principi poslovanja temelje se na primjeni islamskih principa, zakonskih i standardizacijskih normi, te neovisnosti i nepristrasnosti u potvrđivanju halal statusa proizvoda i usluga. Agencija osigurava da njeni uposlenici imaju odgovarajuća znanja o islamskim pravilima o halalu i haramu, organizirajući edukacije i vodeći evidenciju o njihovim rezultatima.

Agencija slijedi islamske propise utvrđene Kur'anom, Sunnetom, te fetvama Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prije primjene bilo kojeg standarda ili akta, Agencija traži saglasnost Upravnog odbora i, kada je potrebno, Vijeća muftija. Novo pitanje čiji halal status nije jasno definisan, upućuje se Vijeću muftija za tumačenje.

Agencija je odgovorna za nepristrasno provođenje certifikacije, ne dopuštajući da komercijalni ili finansijski pritisci utiču na nepristrasnost. Politika halal certificiranja obuhvata pružanje usluga u skladu sa principima otvorenosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i povjerljivosti.

Vizija

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus luctus.

Impact Stories

Organizacijska Struktura

Odlukom o osnivanju i Statutom Agencije utvrđeno je da je Agencija samostalna i u potpunosti odgovorna za realizaciju svojih djelatnosti. Svi uposlenici i saradnici Agencije su odgovorni za očuvanje samostalnosti Agencije kako bi se izgradio i očuvao njen integritet i osiguralo puno povjerenje svih zainteresiranih strana.

Organizacijska struktura Agencije je definisana u Statutu Agencije u kojem su utvrđena ovlaštenja, odgovornosti i principi rada za sve poslove koji su u nadležnosti Agencije. Organizacijska skica pokazuje unutrašnju organizaciju i vezu između Agencije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Our Story

Organizacijska struktura

Odlukom o osnivanju i Statutom Agencije utvrđeno je da je Agencija samostalna i u potpunosti odgovorna za realizaciju svojih djelatnosti. Svi uposlenici i saradnici Agencije su odgovorni za očuvanje samostalnosti Agencije kako bi se izgradio i očuvao njen integritet i osiguralo puno povjerenje svih zainteresiranih strana.

Organizacijska struktura Agencije je definisana u Statutu Agencije u kojem su utvrđena ovlaštenja, odgovornosti i principi rada za sve poslove koji su u nadležnosti Agencije. Organizacijska skica pokazuje unutrašnju organizaciju i vezu između Agencije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podaci o halal kompanijama

Za potrebe konzumenata, javnosti i institucija, Agencija kontinuirano ažurira podatke o halal certificiranim kompanijama i proizvodima i publicira ih na vlastitoj internet stranici, te putem namjenskih aplikacija za mobilne uređaje koje omogućavaju konzumentima stalni pristup podacima o halal proizvodima.

Edukacije

Agencija organizira različite vidove formalnih i neformalnih edukacija o halalu, te organizira posebne seminare za učenike, studente, uposlenike i pripadnike Islamske zajednice, predstavnike industrije i različitih vladinih i nevladinih institucija.

Promocija halala

Agencija podržava rad organizacija koje se bave promocijom halala, islamskih vrijednosti, prava halal konzumenata te promocijom halal industrije.

Saradnja

Agencija sarađuje sa brojnim međunarodnim organizacijama u oblasti halal industrije. Pored toga, prihvatamo halal certifikate od vjerodostojnih međunarodnih organizacija za certificiranje halala.

Saradnjam društvena i islamska odgovodnost

Agencija sarađuje sa vladinim, nevladinim, naučnim, obrazovnim i poslovnim institucijama i pojedincima u BiH, regionu i svijetu, te participira u radu međunarodnih foruma, konferencija, savjetovanja, okruglih stolova i sajmova halal industrije. Na međunarodnom nivou Agencija predstavlja Bosnu i Hercegovinu i aktivno participira u procesu izrade i ujednačavanja međunarodnih propisa o halalu i u oblasti halal standardizacije.

Our Story

Upravljanje ljudskim resursima (HRM)

Agencija zapošljava ili angažuje dovoljan broj osoba za svaku oblast kako bi ispunila kriterije za stručnost i kompetentnost u obavljanju poslova koji se odnose na Šemu certifikacije, primjenjive standarde i druga normativna akta. Zahtjevi za kvalifikacije, kompetencije i radno iskustvo uposlenika i saradnika Agencije zadovoljavaju kriterije važećih propisa i međunarodnih standarda.Svi uposlenici Agencije i osoblje koje je uključeno u audit i druge aktivnosti halal certificiranja moraju biti muslimani stručno osposobljeni u relevantnim oblastima i posvećeni primjeni islamskih principa, posebno onih koji se odnose na halal. Na svakom organizacijskom nivou, u svim odborima, komisijama i aktivnostima obavezno je prisustvo i aktivno učešće osobe koja posjeduje odgovarajuće kvalifikacije u oblasti islamskih znanosti.Internim dokumentima i procedurama Agencije definira se način izbora i imenovanja stručnjaka iz oblasti islamskih znanosti u pojedine organe u Agenciji. Kada je potrebno saglasnost za njihovo imenovanje daje i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

U poslovima halal certificiranja Agencija angažira vlastite zaposlenike i vanjske saradnike po ugovorima o povremenom angažmanu. Sve osobe koje Agencija angažira u poslovima certificiranja, bez obzira da li zaposlenici Agencije ili vanjski auditori i tehnički eksperti, moraju potpisati ugovor ili drugi pravno obavezujući dokument kojim će garantovati da će posao obavljati u skladu sa pravilima i procedurama koje je propisala Agencija. Dokumenti o angažmanu moraju sadržavati odredbe o povjerljivosti i nezavisnosti od komercijalnih i drugih interesa, kojima se zahtijeva od vanjskih auditora i vanjskih tehničkih eksperata da obavijeste Agenciju ako su imali ili imaju bilo kakve interesne veze sa klijentom kod kojeg mogu biti angažovani za obavljanje audita. Iste odredbe se primenjuju prilikom angažmana auditora za pitanja šerijata.Agencija uspostavlja različite mehanizme za upravljanje i kontrolu osoblja. Odgovornost za učinak osoblja uključuje vođenje evidencije o kontroli kompetencija i načina rada osoblja koje koristi za određene vrste poslova, bez obzira na to da li su zaposleni, angažovani na osnovu ugovora ili su zaposleni u tijelu koje sarađuje sa Agencijom.Agencija uspostavlja različite mehanizme za upravljanje i kontrolu osoblja. Odgovornost za učinak osoblja uključuje vođenje evidencije o kontroli kompetencija i načina rada osoblja koje koristi za određene vrste poslova, bez obzira na to da li su zaposleni, angažovani na osnovu ugovora ili su zaposleni u tijelu koje sarađuje sa Agencijom.

About Us

Povjerljivost

Agencija je odgovorna, putem pravno važećih obligacija, za upravljanje svim informacijama koje dobije ili koje nastanu tokom izvođenja certifikacijskih aktivnosti, izuzev informacija koje je klijent učinio javno dostupnim, ili onda kada postoji saglasnost između Agencije i klijenta (npr. radi odgovaranja na prigovore). Sve ostale informacije se smatraju svojinom i moraju se smatrati povjerljivima. Agencija mora unaprijed informisati klijenta o informacijama koje želi da učini javno dostupnim.

Šema halal certificiranja
Postupak za osiguranje halal statusa proizvoda i usluga uključuje aktivnosti edukacije proizvođača, provjere certifikata, nadzor proizvodnje i laboratorijske analize. Odgovarajuće procedure i smjernice za implementaciju i kontrolu halal proizvoda i usluga sadržane su u Šemi certificiranje Halal kvalitete Ovu šemu Agencija je razvila u skladu sa međunarodnim halal i ISO standardima.
Za provođenje certifikacijskih aktivnosti i nadzor kontinuirane primjene zahtjeva halala, Agencija angažuje stručnjake iz oblasti islamskih nauka, prehrambene tehnologije, veterine, poljoprivrede, farmacije, medicine, ekonomije i drugih oblasti. Pouzdanost halal statusa proizvoda dodatno se provjerava laboratorijskim analizama sirovina i gotovih proizvoda koje se provode u suradnji s ovlaštenim i akreditiranim laboratorijama.

Senior staff manager walking together with engineer in the office walk way hall and greeting to other staff passing by

we're making a difference

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

young-volunteer-working-for-activist-community-project-donations-environmental-and-charity.jpg

Jane Doe

Leader

happy-smiling-female-volunteer-holding-donation-box-standing-in-charity-office.jpg

Jane Doe

Co - Leader

Meet Our Leadership

Odgovornost za islamske principe

Agencija je institucija čiji je osnivač i jedini vlasnik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i po svom ustrojstvu i zakonskoj registraciji je uspostavljena kao islamska institucija. Islamski principi i/li islamska pravila su osnova za utvrđivanje organizacijskih ciljeva i politika Agencije.

Svi uposlenici Agencije i osoblje koje je uključeno u audit i druge aktivnosti halal certificiranja moraju biti muslimani stručno osposobljeni u relevantnim oblastima i posvećeni primjeni islamskih principa, posebno onih koji se odnose na halal. Na svakom organizacijskom nivou, u svim odborima, komisijama i aktivnostima obavezno je prisustvo i aktivno učešće osobe koja posjeduje odgovarajuće kvalifikacije u oblasti islamskih znanosti.

Our Story

Nepristrasnost

Agencija je odgovorna za nepristrasno provođenje aktivnosti certifikacije i ne dozvoljava da komercijalni, finansijski ili drugi pritisci utiču na nepristrasnost. Politika halal certificiranja sadrži odredbe o obavezi pružanja usluga u skladu sa principima otvorenosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i povjerljivosti. Ovaj dokument usvaja Upravni odbor Agencije.Organizacijska struktura Agencije uspostavlja se na način da se osiguraju uvjeti za provedbu principa nepristrasnosti. Komitet za nepristranost je ovlašten da obavi analizu aktivnosti organizacijskih dijelova Agencije i pojedinaca koji su uključeni u aktivnosti Agencije i utvrdi postojanje rizika po nepristranost koji može proisteći iz njihovog djelovanja. Kada god se utvrdi moguće narušavanje principa nepristrasnosti Agencija će poduzeti odgovarajuće mjere.

Osoblje Agencije je slobodno od komercijalnih, financijskih i drugih pritisaka koji mogu utjecati na njihove odluke. Naknade za osoblje nisu direktno povezane sa rezultatima usluga koje pružaju pojedinačnim klijentima.Osoblje Agencije, uključujući vanjske saradnike, članove odbora i komisija, koje može imati utjecaj na aktivnosti certificiranja, mora se pridržavati principa nepristrasnosti. Kada se utvrdi da aktivnosti osoblja, tijela ili organizacija povezanih sa Agencijom predstavljaju rizik za nepristrasnost, Agencija će poduzeti mjere za očuvanje vlastite nepristrasnosti.Aktivnosti ocjenjivanja usklađenosti za koje akreditacijski standardi nisu jasno utvrdili obavezu primjene principa nepristrasnosti, ne moraju se dostavljati na ocjenu Komitetu za nepristrasnost.

Senior staff manager walking together with engineer in the office walk way hall and greeting to other staff passing by

we're making a difference

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

About Us

Komisija za Halal certificiranje

Komisija za Halal certificiranje ima najmanje tri člana koje imenuje Upravni odbor Agencije. Najmanje jedan član Komije je ekspert za Islamska pitanja. Članovi Komisije za Halal certificiranje potpisuju Ugovor sa Agencijom koji opisuje njihove aktivnosti, uključujući zakonske odredbe i odgovornosti za primjenu pravila Agencije.

Članovi Komisije su odgovorni da odluke donose samostalno, nezavisno of materijalnog i finansijskog interesa koji može negativno utjecati na njihovo odlučivanje. Sastanke Komisije organizuje Agencija, prioritetno u prostorijama Agencije ili na drugoj lokaciji koja je pogodnija za većinu članova Komisije, uvažavajući uvjete za putovanje i druge praktične razloge. Prostor u kojem zasijeda Komisija treba biti opremljen tako da omogući adekvatne uvjete za rad.

Članovi Komisije moraju imati opća znanja o zahtjevima Halala, primjenjivim standardima, procedurama i relevantnim državnim propisima. Kompetencije i kvalifikacije članova Komisije definirane su u dokumentima Upravljanje ljudskim resursima (HRM), a trebaju ispunjavati ili poznavati najmanje:

a) Islamska pravila koja se odnose na Halal certificiranje,
b) Zahtjeve Halal standarda, procedure i interne odredbe Agencije,
c) Klasifikacija neusklađenosti i nivo rizika u odnosu na zahtjeve Halala,
d) Određivanje odgovarajućih korektivnih mjera,
e) Pregled i odlučivanje o korektivnim aktivnostima koje su poduzete radi eliminacije neusklađenosti.

Lista članova Komisije

Ime i Prezime
Kvalifikacije
Dr. Osman ef. Kozlić
Doktor šerijatskog prava
PhD of Shariah science
Dr. Sc Midhat Jašić
Doktor prehrambene tehnologije i nutricionizma
PhD of food Technology and nutrition
Mr. Amir Sakić
dipl. fil. Diplomirani filolog
Dr. Sc. Ahmed Hatunić
Doktor islamskih nauka
Dr. Sc. Mirsad Arnautalić
Doktor islamskih nauka
Dr. Sc. Damir Alihodžić
Doktor prehrambene tehnologije
MA. Sc. Faruk Mulabdić
Magistar veterinarskih nauka
Mr. Adis Islamović, dr. vet. Med
Specijalista veterinarske medicine
Dr. Sc. Miralem Smajić
Doktor farmaceutske industrije
Mrs. Dr. Sc. Remzija Cvrk, dipl. Ing.
Doktor prehrambene tehnologije
Mrs. Vildana Džafić, dipl. ecc.
Diplomirani ekonomista
Mr. Valdet Peštalić
Konsultatnt za mala i srednja preduzeća
Dr. Sc. Benjamin Muhamedbegović, dipl. ing.
Doktor prehrambene tehnologije
Our Story

Komitet za nepristrasnost

Komitet za zaštitu nepristrasnosti je sastavljen od predstavnika različitih zainteresiranih strana kako bi se osigurala jednaka i pravična zastupljenost i osigurala mogućnost razmatranja svih pitanja koja mogu utjecati na nepristrasnost i povjerenje u pružene usluge. Komitet je ovlašten da provjeri eventualno postojanje sukoba interesa, procijeni rizike, te usvoji i provede potrebne mjere.

Komitet za očuvanje nepristrasnosti ima pravo zatražiti pristup svim informacijama u vlasništvu Agencije za koje su utvrdi da su relevantne za ocjenu nepristrasnosti. Međutim, one aktivnosti Agencije za koje referentni standardi ne zahtijevaju ocjenu ili provjeru nepristrasnosti, ne mogu biti predmet razmatranja Komiteta za očuvanje nepristrasnosti.Islamska zajednica, koja je islamski autoritet u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Agencije imenuje svog predstavnika u Komitet za očuvanje nepristrasnosti, sa zadatkom da vodi računa o svim situacijama vezanim za različit nivo poznavanja, primjene i razumijevanja islamskih pitanja, a koje mogu utjecati na nepristrasnost. Imenovani predstavnik treba da ima fakultetsko obrazovanje u oblasti islamskih nauka.

Lista članova Komisije

Ime i Prezime
Kvalifikacije
Ahmed-ef. Huskanović
hafiz Fakultet Islamskih nauka
Ekspert za islamska pitanja
Vedad Halilović
Tehnički ekspert/Tehnical expert
Azra Sinanović
Faculty of Veterinary Medicine Dr. of Veterinary Medicine