Halal standard je dokument koji utvrđuje šta je dozvoljeno (halal) a šta zabranjeno (haram). Standard propisuje kriterije za implementaciju, certificiranje i provjeravanje primjene zahtjeva.
Prvo izdanje bosanskohercegovačkog Halal standarda izrađeno je 2007. godine. Halal standard je regisitriran kod Instituta za standardizaciju BiH kao nacionalni standard pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2007. Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH aktom br. 54/05 potvrdilo je, da je Halal standard u skladu sa islamskim propisima. Time je bh. Halal standard postao prvi europski a drugi u svijetu registrirani Halal standard.
Halal standardom je utvrđeno:
- šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno muslimanima,
- kako se certificira i provjerava primjena odredbi Halal standarda,
- kako se vrši halal klanje životinja,
- kako su obilježeni halal proizvodi
- koji su aditivi halal, a koji nisu.
Shodno zahtjevima i potrebama za unapređenje u 2010. godini izvršena je revidacija Halal standarda. Drugo izdanje Halal standarda registrovano je kod Instituta za standardizaciju BiH pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2010.
Halal standard je kompatibilan sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom (ISO) i u skladu je sa Halal standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I - Halal food.
Svaka organizacija ili institucija koja se uključuje u aktivnosti vezane za halal, obavezna je posjedovati orginalan primjerak Halal standarda. Institut za standardizaciju BiH je jedini nadležan za distribuciju i prodaju standarda. Halal standard možete naručiti putem faksa, pošte ili e-maila kod informaciono-dokumentacionog centar Instituta, nakon čega ćete dobiti fakturu i Halal standard.
Institut za standardizaciju BiH Trg Ilidžanske brigade 2B, Tel: + 387 57 310 560 Tel: + 387 57 310 580 (Informaciono-dokumetacioni centar) |