Halal Standard BAS

Halal standard je dokument koji utvrđuje šta je dozvoljeno (halal) a šta zabranjeno (haram). Standard propisuje kriterije za implementaciju, certificiranje i provjeravanje primjene zahtjeva.

 

Prvo izdanje bosanskohercegovačkog Halal standarda izrađeno je 2007. godine. Halal standard je regisitriran kod Instituta za standardizaciju BiH kao nacionalni standard pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2007. Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH aktom br. 54/05 potvrdilo je, da je Halal standard u skladu sa islamskim propisima. Time je bh. Halal standard postao prvi europski a drugi u svijetu registrirani Halal standard.

 

 Halal standardom je utvrđeno:

-          šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno muslimanima,

-          kako se certificira i provjerava primjena odredbi Halal standarda,

-          kako se vrši halal klanje životinja,

-          kako su obilježeni halal proizvodi

-          koji su aditivi halal, a koji nisu.

 

Shodno zahtjevima i potrebama za unapređenje u 2010. godini izvršena je revidacija Halal standarda. Drugo izdanje Halal standarda registrovano je kod Instituta za standardizaciju BiH pod nazivom Halal hrana – zahtjevi i mjere, BAS 1049:2010. U 2023. godini izvršeno je treće revidiranje Halal standarda, koji je registriran kod Instituta za standardizaciju BiH pod nazivom BAS 1049:2023 - Halal hrana, zahtjevi i mjere. 

 

Halal standard je kompatibilan sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom (ISO) i u skladu je sa Halal standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I - Halal food. 

 

Svaka organizacija ili institucija koja se uključuje u aktivnosti vezane za halal, obavezna je posjedovati orginalan primjerak Halal standarda. Institut za standardizaciju BiH je jedini nadležan za distribuciju i prodaju standarda.

Halal standard možete naručiti  kod Informaciono-dokumentacionog centar Instituta za standardizaciju BiH putem direktnog poziva ili emaila.  Također, halal standard možete poručiti i online putem preko linka: https://isbih.gov.ba/hr/standard/331300.

 

 Kontakti Instituta:

Institut za standardizaciju BiH

Trg Ilidžanske brigade 2B,
71123 Istočno Sarajevo,
BiH

Tel: + 387 57 310 560

Tel: + 387 57 310 580 (Informaciono-dokumetacioni centar)
Fax. + 387 57 310 575
e-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

web: www.bas.gov.ba