Prezentacija o halalu za Aktiv vjeroučitelja Tuzla

Prezentacija o halalu za Aktiv vjeroučitelja Tuzla

U okviru plana rada Aktiva vjeroučitelja Tuzla, Agencija za certificiranje halal kvalitete održala je edukativnu prezentaciju na temu „Halal u svakodnevnom životu“. Na prezentaciji, koja je organizirana u prostorijama Kulturno-obrazovnog centra „Tušanj-Slatina“, bilo je prisutno oko 20 vjeroučitelja koji izvode nastavu u školama na području Grada Tuzle iz predmeta Islamska vjeronauka. Predavač na ovu temu bio je gospodin Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete.

Cilj prezentacije bio je upoznati vjeroučitelje sa zahtjevima halala u svakodnevnom životu i načinima i metodologiji prenošenja stečenih znanja o halalu učenicima na nastavi vjeronauke.

Kroz prezentaciju prisutni su se upoznali sa radom Agencije, načinom certificiranja proizvoda, kompanija i usluga, aditivima i njihovom statusu i upotrebi, upotrebi farmaceutskih proizvoda i kozmetičkih preparata, GMO i drugim vezanim temama. Na kraju prezentacije, pristuni su postavljali pitanja na koja dobili adekvatne odgovore. Halal je dozvoljen za konzumiranje svima i prisutan je u cijelom svijetu. Halal je postao sinonim za zdravu, sigurnu i dodatno provjerenu hranu. Halal nema substituta - generalni je zaključak prezentacije koji vjeroučitelji trebaju da prenesu svojim učenicima.

Agencija za certificiranja halal kvalitete do sada je certificirala blizu 7000 halal proizvoda iz različitih grana industrije. Halal proizvodi su dostupni na internet stranici Agencije i aplikaciji za mobilne uređaje Halal Bazar.