Održane prezentacije o halalu za imame

Održane prezentacije o halalu za imame

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u saradnji sa Sarajevskim muftijstvom u protekloj hefti održala prezentaciju za imame pod nazivom „Halal i haram u ishrani muslimana“. Prezentacije su organizirane za imame MIZ Fojnica i MIZ Kiseljak.

Interaktivna prezentacija bila je podjeljena u dva dijela. U prvom dijelu predstavljen je rad Agencije, a u drugi dio prezentacije obuhvatio je procedure halal certificiranja. Posebno interesovanje pristutnih pobudilo je upoznavanje sa prekrivenim haramima u proizvodima. Drugi dio je inicirao i najviše pitanja na koja su predstavnici Agencije dali odgovore.

Halal potrošači danas prilikom kupovine halal proizvoda pristaju na kompromis tj. ukoliko ne dobiju ili ne pronađu halal proizvod uzimaju ono što im je dostupno ili ponuđeno (pod izgovorom: Hajd' isto je to sve!). Često takvi proizvodi u sebi mogu imati haram – zabranjene sastojke. Percepcija javnosti je da su svinjetina i alkohol zabranjeni muslimanima za konzumiranje i da se toga trebaju čuvati prilikom odabira i konzmiranja hrane i pića. Međutim, da li ste znali da nedozvoljenih sastojaka ima i u mlijeku, hljebu, kajmaku, šećeru, čokoladama, sladoledima, ćevapima, burecima, hrani za ribe, hrani za ishranu životinja, kozmetici, lijekovima i drugim proizvodima.

Kratko izlaganje održao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio o historiji hrane u islamu te o nutricionizmu. U svom izlaganju prof. Jašić je istakao da je nabolji recept konzumiranja hrane onako kako je to islam propisao: umjereno, često i raznovrsno.

Stečena znanja imami će kroz hutbe, predavanja i na druge načine prenijeti svojim džematlijama i djeci u mektebima. Agencija za certificiranje halal kvalitete će u suradnji sa drugim medžlisima u narednom periodu organizirati ovakve vrste prezentacija.