Održane prezentacije „Halal i haram u ishrani muslimana“ za imame

Održane prezentacije „Halal i haram u ishrani muslimana“ za imame

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u saradnji sa Sarajevskim muftijstvom održala prezentacije za imame pod nazivom „Halal i haram u ishrani muslimana“. Prezentacije su organizirane u periodu od 28. do 30. marata 2016. godine na području MIZ Visoko, MIZ Breza, MIZ Kakanj, MIZ Gračanica i MIZ Vareš za imame iz ovih medžlisa.

Interaktivna prezentacija bila je podjeljena u dva dijela. U prvom dijelu predstavljen je rad Agencije, a u drugi dio prezentacije obuhvatio je procedure halal certificiranja. Posebno interesovanje pristutnih pobudilo je upoznavanje sa prekrivenim haramima u proizvodima. Drugi dio je inicirao i najviše pitanja na koja su predstavnici Agencije dali odgovore. Pitanja su se odnosila na: korištenje različitih pištolja kod klanja krupne stoke (što je zabranjeno), korištenje koštanog brašna u ishrani životinja (što je zabranjeno), upotreba alkohola – etanola u pripremi propolis kapi (što je zabranjeno), status pojednih aditiva, želatina, korištenja svinjske masti i krvne plazme u koncentratima za perad i ribe i sl.

Percepcija javnosti je da su svinjetina i alkohol zabranjeni muslimanima za konzumiranje i da se toga trebaju čuvati prilikom odabira i konzmiranja hrane i pića. Međutim, vrlo često se oharame drugim stvarima za koje ne pretpostave da u sebi mogu imati haram – zabranjene sastojke.

Stečena znanja imami će kroz hutbe, predavanja i na druge načine prenijeti svojim džematlijama i djeci u mektebima. Agencija za certificiranje halal kvalitete će u suradnji sa drugim medžlisima u narednom periodu organizirati ovakve vrste prezentacija.