Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježava 16. godišnjicu od dodjele prvih Halal certifikata

Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježava 16. godišnjicu od dodjele prvih Halal certifikata

Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas obilježava "Dan halala" - dan kada je prije 16 godina dodijelila prve Halal certifikate.

Naime, 22. septembra 2006. godine Agencija je certifikate dodijelila kompanijama Pilkom d.o.o. Gradačac, Vispak d.d. Sarajevo, Brojler d.o.o. Sarajevo, Oblo Commerce d.o.o. Konjic, Vegafruit d.o.o. Doboj Istok i Pekara Kabil d.o.o. Tuzla, a nedugo nakon toga pristizali su zahtjevi i drugih proizvođača iz naše zemlje i regiona.

Direktor mr. Damir Alihodžić za Agenciju MINA je podsjetio da je Agencija za certificiranje halal kvalitete osnovana 2006. godine Odlukom Islamske zajednice, s ciljem da uspostavi i održava pouzdan sistem halal certificiranja proizvoda i usluga, kako bi muslimanima obezbijedili halal hranu u skladu s islamskim propisima.

- Uspjehu koji je Agencija ostvarila odmah po osnivanju prethodile su kvalitetne pripreme, izrađen je i usvojen halal standard, različiti pravilnici, procedure, obrasci i drugi potrebni dokumenti za uspostavljanje sistema halal certificiranja - naglasio je Alihodžić.
Napomenuo je da je Agencija neprofitna, samoodrživa ustanova koja se finansira od svojih osnovnih djelatnosti halal certificiranja proizvoda i usluga, te pružanja konsultantskih usluga i edukacije.

- Od osnivanja do danas Agencija je svojim transparentnim radom stekla međunarodni ugled kod halal certifikacijskih tijela i drugih autoriteta za halal. To je krunisala dobijanjem akreditacije za halal certifikacijska tijela i priznanjima drugih međunarodnih autoriteta za halal, što je doprinijelo izvozu halal proizvoda i plasmanu na strana tržišta koja zahtijevaju halal certifikat - kazao je, između ostalog, direktor Alihodžić.

Istaknuo je i odličnu saradnju s vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima, industrijom i privrednim subjektima.

- Posebnu pažnju Agencija posvećuje halal konzumentima kroz stalne kontakte, informisanje i promociju halal certificiranih proizvoda i proizvođača. Agencija je najzaslužnija za razvoj halala u regionu, a na svjetskom nivou aktivno je uključena u razvoj novih halal standarda pri OIC/SMIIC-u - istaknuo je on.

Kako je naglasio, halal je 2006. godine bio relativno nepoznat pojam, a danas je postao svjetski brend i trend te sinonim za zdrav, siguran i dodatno provjeren proizvod.

- Danas imamo preko 9.000 halal certificiranih proizvoda koje je certificirala naša Agencija i koji su obilježeni zaštitinom znakom halal kvalitete. Informacije o proizvodima i proizvođačima su dostupne putem web stranice www.halal.ba ili putem aplikacije za mobilne telefone Halal Bazar koja se besplatno može preuzeti na internetu. U halal industriji u Bosni i Hercegovini zaposleno je preko 8.500 radnika, a vrijednost proizvedenih halal proizvoda iznosi oko 2,5 milijardi KM. Pored sektora proizvodnje halal proizvoda Bosna i Hercegovina je prepoznata i kao top turistička destinacija za halal turiste koji posjećuju našu zemlju - poručio je direktor Alihodžić.

(MINA)