Uručen halal certifikat za restoran Behram-begove medrese u Tuzli

Uručen halal certifikat za restoran Behram-begove medrese u Tuzli

Svečana dodjela halal certifikata za restoran Behram-begove medrese u Tuzli upriličena je u petak, 15. jula 2022. godine. Ovim certifikatom uspostavljen je sistem za praćenje nabave, pripreme i posluživanja jela u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete mr. Damir Alihodžić i uposlenici ovih ustanova.

Muftija Fazlović je uručio certifikat direktoru Hatuniću te je kazao da su standardizacija i inovacija ključni elementi razvoja. Standardi predstavljaju kvalitet, a certificiranje je potvrda tog kvaliteta. Behram-begova medresa kontinuirano nastoji unaprijediti svoj rad i kvalitet usluga.

„Implementacijom Halal standarda potvrđuje se halal kvalitet usluga koje Behram-begova medresa pruža svojim učenicima, osoblju i gostima. Medresa je jedna od najvažnijih ustanova Islamske zajednice na ovome području. Učenici i učenice koji je pohađaju značajan dio svoga vremena i života provedu u internatu ove škole. Stoga je jako bitno da uslovi u kojima borave ti mladi ljudi budu što bolji. Behram-begova medresa pruža gostoprimstvo i velikom broju gostiju što predstavlja veliku blagodat i bereket", kazao je muftija Fazlović.

Direktor Hatunić je iskazao zadovoljstvo što je Behram-begovoj medresi uručen ovaj certifikat.

„Veoma smo radosni što smo uspješno okončali ovaj zahtjevan i odgovoran zadatak. Put do ispunjavanja svih zahtjeva i dobivanja halal certifikata je trajao duže od šest mjeseci i nije bio nimalo lahak, čak je zahtijevao više napora i rada nego drugi standardi“, istakao je dr. Hatunić.

Svoje zadovoljstvo što je uspješno okončan još jedan proces implementacije Halal standarda iskazao je i direktor Alihodžić. On je kazao da je Behram-begova medresa dobijanjem halal certifikata za restoran i u ovoj oblasti potvrdila svoje opredjeljenje za stalnim napredovanjem i prva je obrazovna ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je okončala ovaj proces.

„Ovim certifikatom se dodatno potvrđuje halal kvalitet i sistem koji podrazumijeva da sve namirnice za pripremu jela imaju halal porijeklo. Također, potvrđuje se da se vodi računa o higijeni i zdravstvenoj ispravnosti i korisnosti namirnica za one koji ih konzumiraju“, istakao je direktor Alihodžić.

Interes za halal certificiranje su iskazale i druge medrese, obdaništa, studentski centri i restorani u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.