Drugi dan 10. konferencije halal certifikacijskih tijela

Drugi dan 10. konferencije halal certifikacijskih tijela

Danas se nastavlja 10. konferencija halal certifikcijskih tijela koja se organizira u okviru Global Halal Summit 2019 u Kuala Lumpuru, Malezija. Organizator ovog događaja je Ministarstvo za vjerska pitanja Malezije – JAKIM u suradnji sa strateškim partnerima Ministarstvom međunarodne trgovine i industrije (MITI) i Ministarstvo za ekonomske odnose (MEA). 

Agencija za certificiranje halal kvalitete učestvuje u konferenciji kojoj prisustvuju halal certifikacijska tijela iz 130 zemalja. Direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić se susreo sa Dato dr. Sirajuddin Suhaimee, direktorom Malayisa Halal Council Secretariat kojem je uručio prigodan poklon sa halal certificiranim proizvodima iz BiH.

Program drugog dana konferencije je počeo prezentacijom „Jačanje halala kroz Malaysia Halal Council“ koju je prezentovao Dato dr. Sirajuddin Suhaimee, direktor Malayisa Halal Council Secretariat prezentacijom

Također, razgovarano je na teme: „Utjecaj industrijske revolucije 4.0 na halal certificiranje“, „Trenutni problem u propisima i praksama unutar halal industrije“ i „Muslim friendly hospitality – industry perspective“. Program se završava prezentacijom sitema halal certificiranja u Indoneziji.

Sutra počinje sajam Malaysia International Halal Showcase – MIHAS – koji će trajati tri dana. Na sajmu će se predstaviti veliki broj kompanija iz 40 zemalja.