U SUSRET 2. EVROPSKOG HALAL KONGRESA U SARAJEVU

U SUSRET 2. EVROPSKOG HALAL KONGRESA U SARAJEVU

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će u  Sarajevu, 28-29. maja 2024. godine biti održan 2. Evropski Halal Kongres. Ovaj prestižni događaj organizuje Agencija za certificiranje halal kvalitete u saradnji sa halal certifikacijskim tijelom Halal Control GmbH iz Njemačke, Fakultetom islamskih nauka, Univerziteta u Sarajevu, Tehnološkim fakultetom, Univerziteta u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“ uz podršku Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC).

Europski Halal Kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Europi koji ima za cilj da okupi i ujedini stručnjake iz globalne halal industrije, podstičući razmjenu znanja i najboljih praksi u oblasti halal industrije. Kogres se ističe po svom naučnom i društvenom uticaju, prikazujući širok spektar naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u halal industriji, koja obuhvata proizvodnju, preradu, standardizaciju kvaliteta i inovacije u ovoj oblasti. Kroz razmjenu znanja i iskustava u oblasti halala, Kongres nastoji unaprijediti razvoj standarda halal kvaliteta kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Na Kongresu će učestvovati predavači iz Amerike, Indonezije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kongres će trajati dva dana, a predavači će  izlagati na 25 različitih tema iz oblasti halal industrije koje su podjeljenje u 6 sesija.

Kongres će biti obogaćen publikacijama: Knjiga sažetaka i radova i časopisom iz oblasti halal industrije „Journal of Halal Quality and Certification“ (treće izdanje)koje će dati posebu vrijednost ovom događaju.

Organizaciju ovog skupa podržali su BBI Banka Sarajevo (zlatni sponzor), Perutnina Ptuj BH doo Breza, Superior Foods doo Šid, Hotel & Spa „Stara čaršija“ Bar, MBA Centar doo Sarajevo, IFFCO Velvet doo Sarajevo, Solana dd Tuzla i Univerzitet FINRA Tuzla. Medijski sponzori 2. Europskog halal kongresa su Media Centar Islamske zajednice u BiH i „WASABIH“ prva platforma profesionalne zajednice za halal industriju.