Počeo Meka Halal Forum 2024

Počeo Meka Halal Forum 2024

Danas, 23. januara 2024. godine u Meki (Saudijska Arabija), počeo je Meka Halal Forum čije je pokrovitelj Ministar trgovine i investiranja Saudijske Arabije, Njegova Ekselencija Majid bin Abudllah Al Qasabi. Orgnizatori ovog događaja su Islamic Chamber for Halal Services i Manafea Holding, dok su partneri u realizaciji ovog događaja Institut za standardizaciju Saudijske Arabije (SASO), Agencija za hranu i lijekove Saudijske Arabije, te druge državne i privatne institucije iz zemlje i svijeta.

Ovom trodnevnom skupu prisustvuje preko 200 učesnika i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i intitucija, halal certifikacijskih i akreditacijskih tijela, ekperta, naučnika, investitora, stručnjaka, studenta i drugih aktera iz preko 30 zemalja. Tema ovogodišnjeg skupa je: “Inovacije u halal industrji”.

Forum je podjeljen u četiri sesije na kojima će se govoriti o različitim temama. Prva sesija je „Uspješni modeli halal industrije“ u okviru koje će se govoriti o inovacijama, promociji i marketingu halal proizvoda, te predstaviti studije slučaja specifičnih iskustava u halal industriji. Duga sesija je “Globalna iskustva u halal industriji” koja se fokusira na regulatorne, zakonodavne, pravne, razvojna i ekonomska iskustva u halal industriji. Treća sesiji je „Inovacije u marketingu i komercijalnoj izvrsnosti u industriji putovanja i turizma“  koja će se baviti značajem inovacija u industriji halal putovanja i turističkih usluga, informaciono-komunikacionim tehnologijama i turističkoj industriji, te mehanizmima za unapređenje saradnje između kompanija i institucija u industriji putovanja i turizma. Četvrta sesija pod nazivom „Razvoj i transformacija halal industrije kroz predstavljanje vizija i izazova“ sagledavala bi najbolje prakse i uspješne modele za inovacije, razvoj i marketing u halal industriji.

Forum će pratiti i sesije umrežavanja i poslovnih sastanaka (B2B) s ciljem unapređenja međusobne saradnje, privlačenja novih mogućnosti i inovativnog poslovanja koji doprinose rastu halal industrije.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić, na poziv organizatora skupa, prisustvuje ovom događaju i uzet će aktivno učešće na panelu na temu „Inovacije u halal industriji i tržištu“.  

Ovaj skup je prilika za razmjenu inovativnih ideja, uspostavljanje i unapređenja saradnje sa relevantnim akterima u oblasti halala.