Upješno proveden akreditacijski audit Agencije

Upješno proveden akreditacijski audit Agencije

Agenciju za certificiranje halal kvalitete u periodu od 25. do 30. decembra 2023. godine posjetili su ocjenjivači (assessor) Emirates International Accreditation Centre (EIAC) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog posjete bio je najavljeni kontrolni akreditacijski audit. Audit se izvodi s ciljem utvrđivanja rada i sposobnosti halal certifickacijskog tijela u poslovima halal ceritficiranja proizvoda i usluga u halal certificirnim kompanijama.

Ovom prilikom ocjenjivači EIAC-a su izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima. Obavljene su posjete u 5 kompanija iz različitih proizvodnih djelatnosi na području Bosne i Hercegovina i Srbije gdje su auditori Agencije pokazali praktično znanje i vještine u obavljanju audita. Također, kompanije su pokazale visok nivo odgovornosti u ispunjavaju zahtjeva halal standarda.

Provjera i akreditiranje je obavljeno u skladu sa zahtjevima standarda: OIC/SMIIC 2:2019 Conformity Assessment – Requirements for Bodies Providing Halal Certification i GSO UAE.S 2055-2:2021 Halal products – Part 2: General Requirements for Halal Certification Bodies, koji uključuje obavezu primjene drugih ISO standarda, prevenstveno standarda ISO 17065:2015.

Agencija je i prilikom ovogodišnjeg audita EIAC-a ispunila sve zahtjeve koje halal certifikacijsko tijelo mora zadovojiti u skladu sa gore pomenutim standardima, te nastavila kontinuitet akreditovanog halal certifikacijskog tijela. Status akreditovanog halal certifikacijskog tijela Agencija ima od 2017. godine, čime je omogućen nesmetan plasman halal proizvoda na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata za proizvode iz kategorija: klaonice peradi, sitne i krupne stoke; meso i mesne prerađevine; konzervirani, polutrajni i trajni proizvodi; te hemijski i biohemijski proizvodi.

Akreditacijski certifikat omogućava halal certificiranim kompanijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a koje je halal certificirala Agencija za certificiranje halal kvalitete, plasman halal certificiranih proizvoda na halal tržište UAE i drugih halal tržišta koja zahtijevaju halal kvalitet proizvoda i usluga.