Završen World Halal Forum u Džakarti

Završen World Halal Forum u Džakarti

U Džakarti danas, 19. novembra 2023. godine, završen je World Halal Forum – H20. Forumu, koji je okupio 118 halal certifikacijskih tijela iz 41 države organizovali su Ministarstvo za religijska pitanja Indonezije i Agencija za osiguranje halal proizvoda Indonezije (BPJPH).
Cilj foruma bio je upoznati učesnike sa propisima i zahtjevima koje je neuophodno ispuniti kako bi se halal proizvodi iz svih djelova svijeta mogli plasirati na halal tržište Indonezije. U tu svrhu organizirani su pojedinačni sastanci sa svim halal certifikacijskim tijelima.
Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, gospođa Vildana Džafić, iz odjela za finansijske poslove i gospodin Nermin Hadžić, iz odjela za marketing i odnose sa javnošću prisustvovali su radu navedenog događaja. Oni su obavili niz sastanaka i razgovora sa predstavnicima Agencije za osiguranje halal proizvoda (BPJPH) iz Indonezije kako bi Agencija za certificiranje halal kvalitete uspješno okončala proces registacije i akreditacije čime će biti omogućen plasman halal proizvoda iz Bosne i Hercegovine na ovo najveće pojedinačno halal tržište u svijetu.
Na svečanom prijemu za halal certifikacijska tijela, u ime halal certifikacijskih tijela sa područja Evrope, gospođa Vildana Džafić se obratila prisutnim gostima. Ona se zahvalila organizatorima na organizaciji ovog skupa, te istakla važnost međusobne saradnje svih neophodnih institucija u cjelokupnom sistemu halal certificiranja.