Meka domaćin najvažnijeg svjetskog skupa u oblasti halala

Meka domaćin najvažnijeg svjetskog skupa u oblasti halala

U Meki, jučer, 01. novembra 2023. godine, organizirana je Generalna skupština Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC). Generalnoj skupštini, osamnaestoj po redu, prisustvuju predstavnici državnih tijela iz oblasti halal standardizacije i akreditacije zemalja OIC, te pridružene članice Bosna i Hercegovina, Tajland i Rusija.

U saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, Agencija za certificiranje halal kvalitete je predstavnik BiH iz oblasti halal standardizacije na međunarodnom nivou. Sastanku Generalne skupštine prisustvovali su direktor Agencije, dr. Damir Alihodžić i Almir Alić, iz odjela za pravne i administrativne poslove.

Na Generalnoj skupštini prezentiran je i usvojen finansijski izvještaj, izvještaji o radu SMIIC za 2023. godinu i budžet za 2024. godinu. Također, na Skupštini su prezentirane aktivnosti Vijeća za standardizaciju, Vijeća za mjeriteljstvo, Vijeća za akreditaciju i SMIIC komiteta za standarde za ocjenu usklađenosti. Prezentirani su izrađeni i usvojeni halal standardi u protekloj godini. Generalna skupština SMIIC/OIC posebno je pohvalila uspostavu Islamskog foruma za halal akreditacijska tijela. Uspostavom ovog tijela bit će olakšan te proces halal akreditacije halal certifikacijskih tijela.

Bosna i Hercegovina je jedna od najaktivnijih članica u radu SMIIC-a gdje aktivno učestvuje u radu i pruža doprinos u izradi novih propisa i standarda u oblasti halala.

Predstavnici Agencije su održali i nekoliko značajnih sastanaka sa predstavnicima državnih institucija iz Saudijske Arabije, Turske, Indonezije i Malezije. Cilj ovih sastanaka je bio unapređenje saradnje u oblasti halala i izvoza halal certificiranih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na ova tržišta te dolaska turista iz ovih zemalja.