Usvojena rezolucija o izradi Vodiča za halal prehranu OIC/SMIIC

Usvojena rezolucija o izradi Vodiča za halal prehranu OIC/SMIIC

Na 16. sjednici tehničkog komiteta za halal hranu u organizaciji Insitituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije – SMIIC/OIC donešena je rezolucija da se izradi dokument pod nazivom „Vodič za pravilnu halal prehranu“.

 

Inicijativa za izradu ovog dokumenta predložili su predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete koji učestvuju u radu 12. sedmice tehničkih komiteta Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije – SMIIC/OIC.

 

Dokument će sadržavati preporuke o halal pravilnoj prehrani kojima se smanjuje rizik od savremenih nezaraznih bolesti kao što su: debljina, visok krvni tlak, bolesti krvožilnog sistema i slično. Dokument će pomoći proizvođačima hrane da kvalitetnije daju uputstva o nutritivnim vrijednostima i upotrebi proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Isto tako dokument će pomoći turističkim i ugostiteljskim objektima da nude kvalitetnu, zdravstveno ispravnu i nutritivno vrijednu halal hranu.

 

Sedmica tehničkih komiteta SMIIC/OIC održava se u Istanbulu i trajat će do 06. oktobra 2023. godine.  Ukupno 16 sjednica tehničkih komiteta će biti realizovano u ovom periodu.