U Istanbulu se održava 12. TC Week OIC/SMIIC

U Istanbulu se održava 12. TC Week OIC/SMIIC

U Istanbulu u periodu od 01. do 06. oktobra 2023. godine održava se Sedmica tehničkih komiteta u organizaciji Insitituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije – SMIIC/OIC. U okviru organizacije dvanaeste po redu sedmice tehničkih komiteta održati će se sjednice 16 tehničkih komiteta SMIIC/OIC.

 

Tehnički komiteti pri Institutu za standardizaciju i mjeriteljstvo OIC-a rade na pripremi i usvajanju halal standarda iz oblasti hrane, kozmetike, farmacije, turizma, sljedivosti halal proizvoda i drugih oblasti.

 

Bosnu i Hercegovinu u radu tehničkih komiteta i drugih tijela SMIIC-a predstavlja Agencija za certificiranje halal kvalitete u saradnji sa Institutom za standardizaciju Bosne i Hercegovine. Agencija za certificiranje halal kvalitete aktivno doprinosi radu tehničkih komiteta SMIIC-a od njegovog osnivanja 2010. godine.

 

Na dvanaestoj sedmici tehničkih komiteta iz Bosne i Hercegovine učestvuju predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete dr.sci. Damir Alihodžić, direktor Agencije i prof. dr. Midhat Jašić, članovi tehničkog komiteta za hranu BAS/TC43, te gospođa Vildana Džafić, član tehničkog komiteta BAS/TC 49 Hemijski inženjering, laboratorijska oprema i kozmetika, Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.