Tuzla: Promovisana knjiga „Halal-kvalitet - koncept i standardizacija“

Tuzla: Promovisana knjiga „Halal-kvalitet - koncept i standardizacija“

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli danas, 29. sepetembra 2023. godine je organizirana promocija knjige "Halal-kvalitet - koncept i standardizacija". Promociji su prisutvovali mufija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, gradonačelnik grada Tuzle dr. Zijad Lugavić, direktori ustanova Islamke zajednice sa područja Muftijstva tuzlanskog, profesori, dekani, autori, koautori, vjeroučitelji i drugi gosti.

Promotori knjige bili su dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, prof. dr. Midhat Jašić, koautor i urednik knjige, prof. dr. Kadrija Hodžić, koautor, te prof. Amir Sakić, koautor i voditelj promocije. Izdavač knjige je Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da se Agencija za certificiranje halal kvalitete, ova jedinstvena ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Tuzli, razvila i profilirala u prestižnu instituciju.

- Uloga Agencije je veoma zapažena i integrirana u internacionalnu mrežu organizacija sa specifičnim djelovanjem u području halala. U okvirima njezine rasprostranjene misije angažirani su ugledni naučnici, kao i veći broj stručno osposobljenih lica za postupak i procedure certificiranja halal-kvalitete. I ranije su naši imami i muderrisi objašnjavali propise o halal-ishrani, međutim, mi smo u novije vrijeme ostvarili veliki uspjeh osnivajući ustanovu koja je u mogućnosti da cjelovito i sustavno interpretira islamska učenja i odredbe o relevantnim pitanjima halala, kao i da primijeni savremene metodologije u definiranju standarda i prezentiranju halal-kvalitete - kazao je muftija Fazlović.

U radu i djelovanju Agencije uspostavljen je kontinuitet i kvalitet što osigurava daljnji progres i neophodna rješenja u skladu s potrebama vremena, naglasio je Muftija.

- Uvjeren sam da se kontinuirana nagrada za ustanovljenu vrijednu praksu u islamu, koju je naš poslanik Muhammed, alejhi selam, jasno postavio i utvrdio, proteže i na sve one koji u ime Allaha, dželle šanuhu, osnivaju i grade institucije, a jedna od njih je svakako Agencija za certificiranje halal kvalitete. Koristim se i ovom prilikom da se zahvalim svima koji su predano razvijali ovu važnu ustanovu, posebno onima koji su sudjelovali u postavljanju njezinih temelja - kazao je muftija Fazlović.

Čestitao je izdavaču, autorima i recezentima ove knjige njeno publiciranje i doprinos širenju znanja o mudrostima Božije vjere i univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Dr. Damir Alihodžić, direktor Agencije je kazao da je ovo četvrta publikacija u izdanju Agencije za certificiranje halal kvalitete u zadnjih godinu dana. Knjiga ima holistički koncept jer ima sveobuhvatni pristup kako sa aspekta islamskih propisa, tako i sa aspekta tehnologije, veterine, ekonomije, farmacije, standardizacije i drugih disciplina.

- Upravo ova knjiga koju danas predstavljamo i promovišemo nastala je kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u halal certificiranju i prikupljenih podataka tokom učešća na lokalnim i međunarodnim kongresima, simpozijima, konferencijama iz područja halala. Značaj i razumijevanje halal kvaliteta proizilazi iz islamskih izvora, prvenstveno Kur'ana i sunneta Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Razumijevanje halala se, bez ikakvih dvojbi, u posljednjih nekoliko desetljeća značajno usložilo. To je uzrokovano razvojem prehrambene tehnologije i pojavom novih proizvoda u čijem sastavu se mogu koristiti haram sastojci. U pitanju su hiljade proizvoda koji mogu imati haram sastojke u manjoj ili većoj količini, pri čemu takvi sastojci mogu imati različite hemijske, industrijske ili generičke nazive iz kojih većina konzumenata ne može jasno uočiti da se radi o haram sastojku - rekao je u svom uvodnom obraćanju direktor Alihodžić.

Ovo čemu danas svjedočimo, kazao je Amir Sakić, koautor i voditelj promocije, rezultat je ideje i inicijative o kojoj se počelo razgovarati u određenim krugovima i tijelima Islamske zajednice, ponajviše u Muftijstvu tuzlanskom.

Ova knjiga dolazi kao jedan simboličan čin na nešto što je počelo prije 18 godina, 2005. godine u Tuzli. U određenim kompanijama u Bosni i Hercegovini počelo se razgovarati o potrebi da u BiH uspostavimo halal certifikacijsko tijelo koje bi služilo kako industriji tako i konzumentima. Vremenom se to razvijalo i danas Agencija izlazi sa ovim izdanjem u kojem su sublimirana učenja, istraživanja, saznanja i iskustva koja je cijeli tim Agencija sticao kroz sve ove godine.

Uzimajući u obzir da se 22. septembar obilježava kao „Dan halala“ kada su uručeni prvi halal certifikati, predsjednik Upravnog odbora Agencije dr. Ahmed Hatunić u svom obraćanju na promociji knjige osvrnuo se na rad i postignute rezultate Agencije u proteklih 17. godina. Dr. Hatunić je kazao da je ovo samo jedna od publikacija Agencije te da će knjiga približiti tematiku halala našoj široj javnosti.

- Ova knjiga govori i o tome na koji način, kojom metodologijom radi Agencija. U zadnje vrijeme, kada je halal u pitanju, postoje značajni iskoraci i prema turizmu, hotelijerstvu u BiH i regionu. Siguran sam da će Agencija i u tom pogledu praviti velike rezultate – naglasio je Hatunić.

Knjiga Halal kvalitet – koncept i standardizacija se sastoji od 11 poglavlja koja nude mnoštvo korisnih informacija o razumijevanju halal kvaliteta, kulturi prehrane i halalu, standardizaciji i primjeni halal kvaliteta, specifičnosti halala u oblasti ishrane, lijekova i kozmetike; o halalonomiji - islamskom ekonomskom sistemu, tržištu i aditivima - rekao je prof. dr. Midhat Jašić u predstvaljanju knjige.

O potencijalima halal proizvodnje govorio je prof.dr. Kadrija Hodžić. Prosto je nevjerovatno, istakao je dr. Hodžić, koliko se danas halal proizvoda pravi u svijetu.

- Ukupna produkcija halal-proizvoda veća je od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Rusije, Francuske, Italije i Kanade zajedno. Ali halal proizvod ne prave samo islamske firme i ne prave samo muslimani. Sve veći broj nemuslimana, nemuslimanskih, zapadnih kompanija ima halal certifikate. Zašto? Jet time dobija potrošaće, ogromne potrošaće i tržište – kazao je, između ostalog profesor Hodžić.

(A.D./Preporod.info)