Završena Konvencija halal certifikacijskih tijela

Završena Konvencija halal certifikacijskih tijela

U Kuala Lumpuru (Malezija), u periodu od 10. do 12. septembra 2023. godine, održana je Konvencija halal certifikacijskih tijela. Trinaesta po redu Konvencija, organizirana je u Pullman Kuala Lumpur City Centru.

Organizator Konvencije je  Ministarstvo za islamski razvoj Malezije – JAKIM a suorganizatori Državna agencija za promociju izvoza - MATRADE i Halal Development Corporation - HDC (Korporacija za razvoj halal industrije).

Konvencija halal certifikacijskih tijela okupila je predstavnike halal certifikacijskih tijela, instituta za standardizaciju, te drugih državnih i privatnih institucija i organizacija iz oblasti halal industrije iz 47 zemalja.

Nakon uvodnih obraćanja i panel diskusija, na Konvenciji je govoreno o temema značajnim za rast i razvoj halal industrije kao što su izazovi u poslovima halal certificiranja, akreditacija i međusobna priznanja te prepreke u trgovinskoj razmjeni.   

Agencija za certificiranje halal kvalitete još od svog osnivanja aktivno učestvuje u međunarodnim integracijama u oblasti halala i doprinosi unapređenju i razvoju halal standardizacije i tržišta. Halal certifikat Agencije omogućuje plasman halal proizvoda na druga tržišta čije uvjet, pored drugih zakonskih propisa, validan halal certifikat.  Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić i dr. Mirsad Arnautalić prisustvovali su radu Konvencije.

Global Halal Summit, u okvir kojeg je organizirana 13. konvencija halal certifikacijskih tijela, nastavljen je današnjim svečanim otvorenjem jednog od najvećih i najznačajnih halal sajmova - Malaysian International Halal Showcase 2023 – MIHAS. Sajam traje do 15. septembra 2023. godine.