Počeo Global Halal Summit 2023 – Kuala Lumpur

Počeo Global Halal Summit 2023 – Kuala Lumpur

Kuala Lumpur (Malezija) je domaćin Global Halal Summit 2023. Ovaj događaj se održava u Pullman Kuala Lumpur City Centru i trajat će od 10. do 12. septembra 2023. godine.  Organizatori samita su Državna agencija za promociju izvoza - MATRADE i Halal Development Corporation - HDC (Korporacija za razvoj halal industrije).  Suorganizatori ovih događaja su Ministarstvo za islamski razvoj Malezije – JAKIM i Institut za standardizaciju Malezije - SIRIM

U okviru Samita će se održati 13. konvencija halal certifikacijskih tijela i Kongres halal industrije svijeta (Global Halal Industry Congress) koji  će okupiti 73 predstavnika halal certifikacijskih tijela iz 47 zemalja.

Global Halal Summit je izuzetna prilika i  platforma za lidere u industriji, kreatore politika i akademike da razgovaraju o najnovijim trendovima i razvoju na halal tržištu. Samit će sadržavati niz uvodnih obraćanja, panel diskusija i radionica. Teme o kojima će se razgovarati uključuju: budućnost halal prehrambene industrije, rast industrije halal turizma, uspon halal finansija, izazovi i mogućnosti halal certifikacije i uloga tehnologije u halal industriji.

Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić i dr. Mirsad Arnautalić prisustvuju ovim događajima. Agencija za certificiranje halal kvalitete je priznato halal certifikacijsko tijelo za nesmetan plasman halal proizvoda na tržište Malezije. Također, Agencija je uspostavila uspješnu saradnju sa drugim državnim ustanovama i institucijama iz oblasti ekonomije, edukacije, turizma i promocije.  Agencija za certificiranje halal kvalitete aktivno učestvuje u međunarodnim integracijama u oblasti halala i doprinosi unapređenju i razvoju halal standardizacije i tržišta.