Inspekcijski tim iz Malezije u posjeti Uredu za veterinarstvo BiH i Agenciji

Inspekcijski tim iz Malezije u posjeti Uredu za veterinarstvo BiH i Agenciji

U periodu od 04. do 09. marta 2023. godine, predstavnici Malezijskog veterinarskog vijeća i Odjela za islamski razvoj Malezije (JAKIM) boravili su u radnoj posjeti Uredu za veterinarstvo BiH i Agenciji za certificiranje halal kvalitete. Posjeta je upriličena u koordinaciji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Maleziji.

Cilj posjete bio je usklađivanje veterinarske dokumentacije i dobijanje odobrenja za izvoz halal goveđeg i ovčijeg mesa na halal tržište Malezije.

Inspekcijski tim iz Malezije zajedno sa predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH i Agencije za certificiranje halal kvalitete posjetili su Mesnu industriju Rakitno doo radi obavljanja nadzornog audita. Audit je obavljen u skladu sa državnim i veterinarskim propisima Malezije, zahtjevima halal standarda MS 1500:2019 – Halal hrana – proizvodnja, priprema, rukovanje i skladištenje: Generalna uputstva, te zahtjevima Malezijskog protokola za proizvodnju halal mesa i peradi.

Agencija za certificiranje halal kvalitete upisana je u registar odobrenih stranih halal certifikacijskih tijela za uvoz halal proizvoda na halal tržište Maleziju od 2018. godine.

Usklađivanjem dokumentacije stvorit će se preduslovi za nesmetan plasman halal proizvoda iz Bosne i Hercegovine na halal tržište Malezije.