Muftija Kudić razgovarao sa predstavnicima Agencije

Muftija Kudić razgovarao sa predstavnicima Agencije

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je sa direktorom Agencije za certitificiranje halal kvalitete dr. Damira Alihodžić i njegovim saradnicima. Muftija Kudić je čestitao dr. Alihodžiću odbranu doktorske disertacije koju je proteklog mjeseca odbranio na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, te je od direktora i njegovih saradnika imao priliku čuti novosti iz oblasti certificiranja halal kvalitete.

"Halal standard podrazumijeva i da je proizvod "tajjib", što implicira da ono što je halal, to je i korisno za čovjeka. Agencija za certificiranje halal kvalitete je do sada napravila velike iskorake u svom radu i našem narodu predstavila brojne pogodnosti korištenja halal proizvoda, te privrednim subjektima pomogla da svoje proizvode plasiraju veoma uspješno na domaće i strano tržište. Posebno mi je drago da proizvođači i kupci na području našeg muftiluka pokazuju značajno interesovanje za halalom, što smatramo važnim iskorakom u našoj svijesti. Drago mi je da dr. Alihodžić i njegovi saradnici imaju viziju kako unaprijediti saradnju i sa nama, tj. institucijama koje brinu o vjerskom životu u našoj domovini." - istakao je muftija Kudić.

Dr. Damir Alihodžić se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i istakao da je izuzetno zadovoljan što Agencija za certificiranje halal kvalitete ima veliku podršku Islamske zajednice na raznim nivoima i da takav odnos vjerskih velikodstojnika obavezuje u smislu unapređenja rada i zalaganja.

"Drago mi je da sam imao mogućnost da sa cijenjenim muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem razmijenim novosti iz djelokruga našeg rada. Halal certificiranje nastojimo predstaviti široj javnosti ne samo kao vjerski propis nego i kao standard poslovanja, što smatram da poslodavci počinju ozbiljno percipirati. Ovih dana smo boravili u jednoj ozbiljnoj bihaćkoj firmi koja je otpočela proces usklađivanja svoje proizvodnje sa principima halal standarda, i nadamo se da ćemo uskoro okončati taj proces. Također, razgovarali smo o unapređenju saradnje u segmentu edukacije imama i nastavnika Islamske vjeronauke, što smatramo važnim poljem djelovanja naše Agencije." - poručio je dr. Alihodžić.

Sastanku su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić, te g. Valdet Peštalić i dr. Mirsad Arnautalić, zaposlenici Agencije.

(www.muftijstvobihacko.ba)