Reis Kavazović: U BiH je halal kontinuitet i sastavni je dio tradicije i načina življenja

Reis Kavazović: U BiH je halal kontinuitet i sastavni je dio tradicije i načina življenja

U Bosni i Hercegovini halal nije trend pojava, halal je kontinuitet i sastavni je dio naše tradicije i načina življenja, rekao je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ceremoniji svečanog otvaranja Sarajevo Halal Sajma 2019, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čovjeka čovjekom čini, između ostalog, i njegova svijest o onome što jede. Pitanje ljudske ishrane oduvijek je bilo i pitanje vjere i njenih propisa. Kur’an Časni nam govori kako je jedna od zadaća vjerovjesništva bila i ta da ljude pouče ishrani, da jedu ono što je lijepo, čisto i zdravo. Zdravlje je Božiji dar, pa ga se u svim prilikama mora čuvati i o njemu voditi računa”, kazao je Kavazović u obraćanju prisutnima.

Prema njegovim riječima, nad propisima halala se od vremena kada su Bošnjaci prihvatili islam vodilo računa.

“Posebno su nad njim bdjeli naši očevi i naše majke i nene. Oni su itekako pazili na to, čime hrane svoju djecu. Današnja vremena su usložnila ovaj problem, svijet se promijenio, a i mi s njim smo se predali čistom konzumerizmu. Izazovi su brojni. Nedoumice su još veće. Vrlo je teško znati šta se nalazi na našim trpezama i šta je od toga i zdravo, po nas i našu djecu”, istakao je reis Kavazović.

Zato je i Islamska zajednica, naglasio je, morala ići ukorak s vremenom formirajući specijaliziranu agenciju za kontrolu i certificiranje halala.

“I kao što rekoh, u Bosni i Hercegovini halal nikada nije trend pojava, halal je kontinuitet i sastavni je dio naše tradicije i načina življenja, svjesni da halal nije nikakav trend već univerzalni zahtjev naše vjere, za sve prostore i za sva vremena, i za sve ljude koji žele živjeti u skladu sa preporukama za zdravo življenje”, poručio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, halal standardi, halal certificiranje i akreditiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava, a halal sajmovi su prilika da se upoznamo sa proizvodima, da se susretnu proizvođači i konzumenti.

“Posebna je to prilika za naše firme da otvore velika tržišta muslimanskog svijeta, ali i da se i naši turistički potencijali obogate halal ponudom. Promocija halala nije bitna samo za muslimane građane Bosne i Hercegovine. Otvaranje halal tržišta u svijetu nije samo interes muslimana, nego je to interes svih njenih građana i kompanija, pa i onih iz našeg bližeg okruženja, Hrvatske, Slovenije i Srbije i drugih”, smatra reis Kavazović.

Halal u principima poslovanja, nastavio je, obuhvata obavezu zakonitog poslovanja, plaćanja radnika i dobavljača, odgovornosti prema životnoj sredini i sigurnih uslova rada.

“Vjera nas uči da profit ne može i ne smije uvijek biti na prvom mjestu. Uz to halal mora biti i zarada radnika, kojima poslodavci povjeravaju svoj kapital i sredstva za rad kako bi mogli ispunjavati ugovorene obaveze”, rekao je Kavazović.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, prvog dana SHF-a 2019 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu “Jugoistočna Azija – halal izgledi i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope“. Okrugli stol bh. i malezijskih privrednika, također, će biti održan prvog dana SHF-a 2019, a posebna pažnja bit će posvećena “Halal Vision 2020“ – viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto.

Drugog dana SHF-a 2019 biće održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom “Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”. Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH biće posvećen temi “Ugovor o slobodnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF-a 2019 započeće dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima. Centralni događaj trećeg dana biće održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji IsDB-a. Pobjednici takmičenja “Transformers Roadshow” biće proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta nagrađena sa po 3.000 dolara, te će svoje projekte moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetioci će moći uživati i u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bh. kuhinje pripremljene u skladu sa halal-standardima. Cijena ulaznica za posjetioce je dvije KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.

Akos.ba