Tribina o halal ishrani izazvala veliku pažnju

Tribina o halal ishrani izazvala veliku pažnju

U petak 17. novembra 2017. godine u organizaciji Asocijacije mladih za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti ProAktiv Brčko u Omladinskom centru Gornji Rahić upriličena je tribina na temu „Halal i Poslanikova ishrana“.

Izlagači teme su bili eminentni predavači dr.Mirsad Arnautalić jedina osoba u BiH i regionu koja je do sada doktorirala na temu halal ishrane i Valdet Peštalić direktor Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete piše dzematrahic.ba.

Prostor Omladinskog centra je bio izuzetno popunjen posjetiocima koji nisu krili zainteresovanost za navedenu temu i njene izlagače.

Uvodničar tribine je bio Aldin Selimović predsjednik ProAktiva Brčko koji je ukratko sa nekoliko riječi upoznao prisutne o radu asocijacije mladih te predstavio najavljene goste.

Prvi izlagač je bio dr.Mirsad Arnautalić koji je govorio na temu „Poslanikova ishrana“, gdje se dotakao i obrazložio kako je izgledala piramida svakodnevne ishrane kod Poslanika a.s. Naveo je konkretne primjere iz njegovog života između ostalog spomenuvši sledeće njegove navike;

- Držao se osnovnih prehrambenih navika svoje zajednice.

- Birao je između različitih vrsta hrane dostupne u okolini.

- Nije naređivao ustezanje od bilo koje vrste dozvoljene hrane za produženi vremenski period.

- Nikad nije kritizirao bilo koju vrstu hrane; ako bi mu se sviđala - jeo bi, u protivnom ne.

- Nikad nije prihvatao hranu koja mu je nametana,

Isto tako često je jeo:

- med, mlijeko, meso, voće.

Podsjetio prisutne da je Poslanik a.s. jeo:

- s dinjom, lubenicom ili krastavcem svježe hurme objašnjavajući kako hladnoća jednog neutrališe vrućinu drugog;

- svježe sezonsko voće.

- hljeb, najradije ga umačući u mesnu supu i vodu;

- jeo je s tri prsta desne ruke,

- volio je hladnu vodu zaslađenu medom i vodu u koju je potopio suhe hurme ili grožđice.

- uobičavao je piti tečnost u najmanje 3 gutljaja polahko, s predasima

- omiljeni začini: med, maslinovo ulje, so i sirće

- za liječenje češće "preporučivao" hranu nego ljekovito bilje ili lijekove

 

Također Poslanik nije miješao:

- u jednom obroku dvije metaboličke tople ili dvije hladne hrane;

- sporoprobavljivu s brzoprobavljivom

- dvije tvrde ili dvije debljajuće supstance;

- s ribom nije miješao jogurt, mlijeko ili bilo što kiselo;

- nije jeo podgrijane ostatke hrane niti odbačenu, ukiseljenu ili preslanu hranu.

- ništa nije pio tokom jela niti najmanje pola sata poslije jela,

- nije pio vodu ni nakon iscrpljujuće tjelesne aktivnosti, nakon jedenja voća ili neposredno nakon buđenja i td.

 

Gospodin Arnautalić se dotaknuo i aktuelne teme kod nas GMO navodeći najnoviju fetvu vijeća muftija u BiH koji su zabranili upotrebu i konzumiranje namjernica koje su na taj način prispjele za ishranu.

Drugi izlagač je bio Valdet Peštalić koji je pričao o halal standardu i aditivima koji se koriste u ishrani obrazlažući prisutnima šta se dešava danas na tržištu a sve vezano za njih. Susrećemo se svakodnevno sa informacijama o proizvodnji halala hrane i certifikaciji firmi koje ispunjavaju uslove za proizvodnju takvog proizvoda ističe Peštalić. Govorio je o aditivima koji se proizvode od svinjskog mesa, upotrebi hormona, drugih aditiva, modificirane hrane što nameće razmišljanja kod svakog čovjeka koji želi da koristi zdrav proizvod. Danas čovjek u intenzivnoj proizvodnji zbog bržeg rasta upotrebljava animalnu hranu kod biljojeda, podstiče rast plodova hormonima. Iza toga javljaju se razne devijacije kao kravlje ludilo, hormonalni poremećaji i drugo. Predmet halal certifikacije je posmataranje procesa od livade i oranice do stola sa hranom. Zato je to veoma zahtjevan certifikat i nije odlika samo fabrika koje dolaze iz zemalja gdje žive muslimani. Jedan od prvih poznatih firmi koja je jedan dio svojih pogona i proizvoda certificirala po halal standardu je Nestle proizvođač čokolada. Danas se pored fabrika koje proizvode hranu certificiraju i hoteli, restorani, proizvodnja lijekova, proizvodnja šminke, isto tako tu je prisutan halal turizam i dr.

Svojim izlaganjem kao i njegov prethodnik uspio je izmamit značajnu diskusiju po ovom pitanju tako da su se redala pitanja i podpitanja na aktuelnu temu.


Podršku ovoj tribini su dale i neke firme koje su kod nas certificirane halal oznakom između ostalih tu je bio i Voćar d.o.o. Gornji Rahić koji je svojim proizvodima prisutnim posjetiteljima ponudio degustaciju nekih svojih proizvoda iz širokog asortimana ponude.

Na kraju treba istać da je tribina polučila očekivane rezultate i da su posjetitelji zadovoljno napustili ovaj skup poželivši organizatoru još ovakvih projekata kod nas.

(www.dzematrahic.ba)