Održana jubilarana 50. sjednica UO Agencije

Održana jubilarana 50. sjednica UO Agencije

Danas, 26. jula 2024. godine u prostorijama Agencije za certificiranje halal kvalitete u Tuzli održana je jubilarna 50. redovna sjednica Upravnog odobra Agencije. Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora Agencije i direktor Agencije, dr. Damir Alihodžić. Sjednicom je predsjedavao dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Na sjednici je prezentiran i usvojen Zapisnik i Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice održane u mjesecu februarau ove godine. Predstavaljene su najznačajnije realizirane aktivnosti Agencije u periodu feburar – juli 2024. godine gdje je uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda okončalo je 6 novih kompanija, dok je 11 novih kompanija potpisalo ugovor o procesu halal certificiranja. Također, izvršeno je 66 audita u kompanijama i obavljeno 19 edukacija za interne auditore halal kvalitete – osobe zaposlene u kompanijama i koje su zadužene za primjenu zahtjeva Halal standarda u procesu proizvodnje halal proizvoda i pružanja halal usluga. Pored navedenog, posebna pažnja posvećena je organizaciji 2. Europskog halal kongresa u mjesecu maju.  

Upravni odbor Agencije dao je saglasnost za pokretanje aktivnosti rekonstrukcije zgrade u kojoj se nalazi Agencija. Također, predstavljena je inicijativa o organiaciji halal sajma u 2025. godini koju je Upravni odbor prihvatio.  

Upravni odbor je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima Agencije u proteklom periodu.