Turska domaćin World Halal Summit 2023

Turska domaćin World Halal Summit 2023

U Istanbulu se u periodu 23. do 25. novembra 2023. održava World Halal Summit 2023. Pokrovitalj osmog Samita po redu je predsjedništvo Republike Turske, dok su organizatori  i suorganizatori zemlje Organizacije islamske kooperacije (OIC),  Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC), Islamski centar za razvoj trgovine (ICDI) te ministrstva, valdine i nevladine institucije iz Turske i drugih država svijeta.

Prvog dana Samita, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić, održao je prezentaciju na temu: „Značaj i prednosti halal akreditacijskih standarda u lancu osiguranja halal kvalitete“. Drugog dana Samita, prof. dr. Benjamin Muhamedbegović, sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održao je prezentaciju na temu: „Halal aspekt i moderna legislativa o reziduama i kontaminantima u hrani“.

Ovogodišnjem Samitu prisustvuju predstavnici kompanija, certifikacijskih i akreditacijskih tijela, ekperti, naučnici, stručnjaci, studenti i drugi akteri iz oblasti halal industrije iz oko 100 zemalja. Tema ovogodišnjeg samita je: „A Gateway to Global Halal Economy: Unveiling the Potentials” (Ulaz u globalnu halal ekonomiju: otkrivanje potencijala).

Program Samita je podjeljen u 9 sesija sa temama iz oblasti halal standardizacije, akreditacije, turizma i halal life-style, farmacije, laboratorijskih analiza, ambalažnog materijala, te islamske ekonomije i bankarstva.

Uporedno sa Samitom, održava se 10. OIC Halal Expo na kojem izlaže blizu 500 domaćih i stranih kompanija iz različitih zemalja. Kompanije su iz sektora hrane i pića, turizma, kozmetike, medicine, hemije, ambalaže, finansija i usluga. Očekuje se da će sajam posjetiti preko 50 hiljada posjetilaca.