Večeras počinje World Halal Forum u Džakarti

Večeras počinje World Halal Forum u Džakarti

Večeras, 17. novembra 2023. godine, u Džakarti počinje World Halal Forum koji će trajati do 21. novembra 2023. godine. Forumu prisusutvuje 118 halal certifikacijskih tijela iz 41 države. Orgnizatori foruma su Ministarstvo za religijska pitanja Indonezije i Agencija za osiguranje halal proizvoda (BPJPH).

Program foruma sastoji se od nekoliko značajnih događaja: internacionalna konferencija o globlanom halal standardu, međunarodni seminar o propisima i politikama halal certifikacije u Indoneziji, sajam halal proizvoda i usluga, te B2B sastanci.

Jedan od najvažniji događaja je „Halal Coaching Clinic“ koji podrazumijeva pružanje konsultacijskih usluga za međunarodna halal certifikacijska tijela koja žele da uspješno okončaju proces registracije i priznavanja kod Agencija za osiguranje halal proizvoda (BPJPH) Indonezije. Uspješnim okončanjem ovog procesa otvaraju se vrata halal tržišta Indonezije.

Agencija za certificiranje halal kvalitete prisustvovat će ovim događajima s ciljem uspješnog okončanja procesa registracije i priznanja bosanskohercegovačkog halal certifikata kod autoriteta iz oblasti halala u Indoneziji.

Indonezija je najveće halal tržište na svijetu sa preko 210.000.000 halal potrošača što može biti značajno tržište za halal proizvode iz Bosne i Hercegovine i regiona.