MOU o strateškom partnerstvu potpisala dva halal certifikacijska tijela

MOU o strateškom partnerstvu potpisala dva halal certifikacijska tijela

Agencija za certificiranje halal kvaliteta (ACHK) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Halal Control GmbH (HC) iz  Njemačke sa zadovoljstvom najavljuju formiranje strateškog saveza. Ovo partnerstvo, potkrijepljeno Memorandumom o razumijevanju (MOU) potpisanim 10. jula 2023., osmišljen je da podstakne saradnju i zajednički rast u pravcu razvoja i implementacije programa koji ohrabruju kvalitetno i odgovorno upravljanje kako bi se olakšalo stvaranje dobrih praksi i visokokvalitetnih usluga. Memorandum definira zajedničke napore ka postizanju izvrsnosti halal integriteta, jačanju sektora usklađenosti sa halal standardima i širenju opsega globalnog osiguranja halal kvaliteta.

AHKC, ovlaštena institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, od 2006. godine postavlja mjerila u certificiranju halal proizvoda i usluga. Agencija je pokrenula promociju halala kroz edukaciju i savjetovanje, čvrsto utemeljivši svoj pristup u nacionalnom Halal standardu BAS 1049. Ova čvrsta posvećenost pomogla je Agenciji da se uspostavi kao značajan uticajni akter u halal industriji, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i širom jugoistočne Evrope.

Istovremeno, HC, sa sjedištem u Njemačkoj, predstavlja nezavisno tijelo za halal certifikaciju koje vodi ocjenjivanje usklađenosti trećih strana od 2001. Vođena principima etike, integriteta i kvaliteta, HC-ova strategija „Povjerenje kroz integritet“ oblikuje globalni sistem halal osiguranja.

U duhu partnerstva, AHKC i HC su spremni da zajedno organizuju niz naučnih događaja, uključujući kongrese, simpozijume i seminare. Ova saradnja označava posvećenost razvoju globalne halal strategije, potpomognute naglaskom na kvalitetu, usklađenosti, istraživanju i razvoju, te izvrsnosti liderstva.

Njegujući kulturu izvrsnosti i otpornosti, obje strane nastoje opremiti zajednicu sposobnošću da doda značajnu društvenu vrijednost i efikasno se kreće u trenutnim i budućim globalnim izazovima. AHKC i HC se raduju ovom putu zajedničkog rasta i saradnje, posvećeni unapređenju svog partnerstva i istraživanja više mogućnosti za buduću saradnju.

(www.halalcontrol.de