SHF 2023 - Kongres o halal kvaliteti: Doprinos razvoju ponude halal proizvoda i usluga u zemlji i inostranstvu

SHF 2023 - Kongres o halal kvaliteti: Doprinos razvoju ponude halal proizvoda i usluga u zemlji i inostranstvu

U Sarajevu je u okviru Sarajevo Halal Fair (SHF) danas održan prvi niz sesija Kongresa o halal-kvalitetu koji je organizovala Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete dr. Damir Alihodžić je za Preporod.info rekao da se društveni značaj ovog kongresa ogleda kroz prikupljanje, prezentaciju i afirmaciju naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u oblasti halala.

- Kongres će kroz prezentaciju znanja i iskustava iz oblasti standardizacije halal kvalitete, kao industrijske prakse, doprinijeti razvoju ponude halal-proizvoda i usluga u zemlji i inostranstvu - dodao je dr. Alihodžić.

Kongres je podijeljen u pet sekcija koje tretiraju različite oblasti, pri čemu su danas obrađene sljedeće sekcije: Certificiranje i akreditacija, Halal kvalitet i statusne promjene i Halal u različitim segmentima industrije.

U petak se Kongres nastavlja u 9 sati s preostale dvije sekcije: Halal ekonomija i društvene nauke i Analitičke metode u identifikaciji harama, odnosno haram sastojaka.

Dr. Alihodžić je naglasio da su veoma interesantna izlaganja predstavili značajni svjetski stručnjaci, a izdvojio je američkog profesora Mian N. Riaza koji je govorio o skrivenim haramima, odnosno haram sastojcima koji nisu deklarisani na proizvodima, a koriste se tokom proizvodnje.

Također je izdvojio prezentaciju Halalopatija, profesora dr. Jawada Alzeera iz Švicarske, te napomenuo da je svako predavanje koje se danas moglo slušati na Kongresu zanimljivo na svoj način.

Suorganizatori kongresa su Sarajevo halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja".

Svečanom otvorenju Kongresa o halal-kvaliteti prisustvovao je muftija tuzlanski i izaslanik reisul-uleme dr. Vahid Fazlović, Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, predstavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi pozvani gosti iz zemlje i inostranstva.

Na Kongresu učestvuje 31 predavač iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)