Halal kozmetika ima svoju svrhu i namjenu: Nisu samo vjerski razlozi prioritet kod njenog korištenja

Halal kozmetika ima svoju svrhu i namjenu: Nisu samo vjerski razlozi prioritet kod njenog korištenja

Halal kozmetika zainteresovala je i osobe čija je koža osjetljiva na alkoholne derivate i konzervanse ili alergična na sastojke životinjskog porijekla.

Halal se osim na prehrambene proizvode može primijeniti i na druge, poput kozmetike, lijekova, obuće, odjeće, namještaja i sredstava za higijenu. Ono po čemu se razlikuju od tradicionalne kozmetike jeste prije svega činjenica da je pravljena za posebne potrebe muslimanki. No, to ne znači da se razlikuje od kozmetike koju poznajemo iz popularnih drogerija. Baš kao i veganska ili prirodna kozmetika, halal kozmetika ima svoju svrhu i namjenu.

Halal kozmetika mora zadovoljiti neke osnovne kriterije: ne može se testirati na životinjama i ne može sadržavati nikakve zoonotske tvari. U sastavu kozmetičkih proizvoda također nema alkohola. Kako bi udovoljili određenim standardima, proizvođači koriste samo organske tvari, uglavnom biljnog porijekla. Sastav kozmetike i njihova ambalaža ne smiju predstavljati opasnost za okoliš, odnosno koriste se biorazgradivi materijali. Iz toga slijedi da je halal kozmetika prijateljska ne samo prema okolišu već i prema ljudima i njihovoj koži.

Značaj halal kozmetike prepoznat je i na tržištima koja nisu namijenjena samo muslimanskom stanovništvu i uživa sve veću popularnost na tržištima zapadnih zemalja. Tome u prilog ide i činjenica da je sastav halal kozmetike često puno bolji od onih koje svakodnevno koristimo. Nisu samo vjerski razlozi prioritet kod korištenja halal kozmetike. Budući da postoje ljudi koji iz etičkih razloga ne žele koristiti proizvode životinjskog porijekla. Također, halal kozmetika zainteresovala je osobe čija je koža osjetljiva na alkoholne derivate i konzervanse ili alergična na sastojke životinjskog porijekla.

(oslobodenje)