Organizirana promocija knjige „Kratki ramazanski vodič o prehrani“

Organizirana promocija knjige „Kratki ramazanski vodič o prehrani“

U prostorijama Mejdanske džamije u Tuzli, Mreža mladih MIZ Tuzla je sinoć organizirala promociju knjige „Kratki ramaznaki vodič o prehrani“. Autori knjige su dr. sc. Senad Ćeman, dr. sc. Midhat Jašić i mr. sc. Damir Alihodžić. Izdavač knjige je Agencija za certificiranje halal kvalitete. Gosti promocije bili su prof. dr. Midhat Jašić, redovni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i mr. Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.   

O radu i postignutim rezultatima rada Agencije za certificiranje halal kvalitete govorio je direktor Agencije, dok je o knjizi govorio prof. dr. Midhat Jašić te izdvojio jednu od važnijih poruka knjige:

“Ramazanski post obavezno uključuje balansiranu prehranu. To podrazumjeva primjereno konzumiranje hrane biljnog i animalnog porijekla. Kod planiranja obroka vodi se računa o kriteriju raznolikosti, jer jednolična prehrana, čak i za vrijeme ramazana, može štetiti zdravlju.

Izuzetno je važno planirati obroke koji sadrže preporučene količine proteina, ugljičnih hidrata i lipida, te posebno vitamina i minerala, te drugih važnih bioloških aktivnih komponenti. “

Promociji su prisustvovali studenti Mreže mladih MIZ Tuzla i džematlije Mejdanske džamije koji su iskazali svoje zadovoljstvo što su imali priliku da čuju korisne informacije o halalu i prehrani tokom ramazanskog posta.

Ramazanski post doprinosi duhovnom, psihičkom, fizičkom i društvenom razvoju pojedinca i društva u cjelini.