Promovisana knjiga „Kratki ramazanski vodič o prehrani“

Promovisana knjiga „Kratki ramazanski vodič o prehrani“

U srijedu, 05. maja 2021. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli promovisana knjiga „Kratki ramazanski vodič o prehrani“ autora prof. dr. Senada Ćemana, prof. dr. Midhata Jašića i mr. sc. Damir Alihodžića. Promocija je organizirana putem online platforme uz ograničen broj prisutnih.

Promotori ovoga vodiča o prehrani su bili dr. Ahmed Hatunić, prof. dr. Muharem Zildžić i prof. Amir Sakić.

 

Knjiga objedinjuje znanja vezana za razumijevanje preporuka i vodiča pravilne prehranu, kao i islamskih načela vezanih za ramazanski post. U knjizi su pojašnjena obredoslovna, fizička, intelektualno - kognitivna, emotivna, duhovna, socijalna i društvena dimenzija posta. Posebno poglavlje posvećeno je halal hrani i halal prehrani, kao bitnom preduvjetu za post u mjesecu ramazanu. Pojašnjene su preporuke za konzumiranje određenih vrsta namirnica i jela, a sve s ciljem da se postačima olakša post. Pojedina poglavlja objedinjuju savremeno shvatanje nutricionizma, zdravog životnog stila, životnih navika utemeljenih na islamskim načelima, uključujući odredbe o postu za vrijeme ramazana. Osim planiranja prehrane naglašava se značaj fizičke aktivnosti, posebno kroz obavljanje namaza (molitve), značaj kvalitetnog sna, smanjenje stresnih stanja, kao i eliminiranje svih vrsta poroka.

 

Izdavač knjige je Agencija za certificiranje halal kvalitete a Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja” je suizdavač knjige.

 

Video prilog o ovom događaju pogledajte na linku: PROMOCIJA KNJIGE.

 

Prilog sa Radio BIR: