Aščinica „Saray“ prvi halal certificirani restoran u Hercegovini

Aščinica „Saray“ prvi halal certificirani restoran u Hercegovini

Uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata okončala je Aščinica „Saray“ iz Mostara. Prema kategorizaciji Aščinica „Saray“ je ispunila zahtjeve iz kategorje HALAL RESTORAN što podrazumijeva da je cjelokupan objekat obuhvaćen halal certificiranjem.

„Aščinica Saray je porodični biznis koji već 12. godina uspješno posluje, a ove godine smo se osjetili spremnim da implementiramo halal standard u postojeći sistem kvalitete kako bismo zadovoljili potrebe naših gostiju. Od samog početka poslovanja smo se bazirali na halal koncept, koji smo godinama gradili te uspješno ovog ljeta završili proces certificiranja halal kvalitete, te dobili halal certifikat od nadležne institucije za halal certificiranje u Bosni i Hercegovini,“ ističe Salko Puce, vlasnik objekta.

Prvi hercegovački halal restoran „Aščinica Saray“ se nalazi u Karađozbegovoj ulici, u samom centru Mostara, u neposrednoj blizini Starog mosta. Ovaj objekat je najprikladnije mjesto za objedovanje i uživanje u predivnom eksternom ambijentu, koji odiše duhom naše historije i tradicije. Halal certifikat podrazumijeva da se tokom cijele godine u ovom ugostiteljskom objektu pripremaju halal jela po tradicionalnoj recepturi, inspirisani ljubavlju i iskustvom profesionalnih kuhara, vlasnika Salke i Hate Puce.

„Aščinica Saray daje pozitivan primjer i drugim ugostiteljskim objektima u našem gradu, da razmisle o opredjeljenosti za pružanje halal usluga, kako bismo spremnije dočekali turiste iz raznih dijelova svijeta koji preferiraju halal life style, te da nakon pandemije Hercegovina bude spremna da unaprijedi turizam kao najprofitabilniju privrednu granu na ovim prostorima“ rekla je Edna Isić-Balić, konsultant halal kvalitete, koja je pružila podršku prilikom implementacije zahtjeva Halal standarda i izrade sistemske dokumentacije u Aščinici „Saray“.