BiH je prirodna Muslim-friendly destinacija

BiH je prirodna Muslim-friendly destinacija

Turizam u BiH kroz godine se nametnuo kao najvažnija grana privrede koja ima snažan rast i rezultat, ali kako bi tako i ostalo, od iznimne je važnosti ići ukorak sa svjetskim trendovima i svakome gostu ponuditi sve ono što mu je potrebno kako bi se u našoj zemlji osjećao opušteno kao kod kuće. Halal turizam definitivno je jedan od njih, kaže u razgovoru za Akta.ba portal direktorica hotela “Pino Nature”, Aida Terzić.

Po njenim riječima mnoge svjetske turističke velesile koje su po prirodi nemuslimanske poput Australije, Velike Britanjie, Japana, Singapura i slično objeručke su prihvatile muslim i halal friendly koncepte kako bi se na što bolji način prilagodili velikoj potražnji halal turista.

“BiH sama po sebi ne samo da ima odličnu perspektivu za implemantaciju i ponudu Halal turizma nego je BiH i po prirodi muslim- friendly destinacija u kojoj na svakom čošku pomenuti turista može pronaći džamiju gde će obaviti svoj namaz, te pronaći Halal certificirane ili muslim friendly restorane i hotele što će njihov boravak učiniti mnogo opuštenijim i potpunijim”, naglašava Aida Terzić.

Muslim friendly destinacije su hit u svijetu. Koliko ste Vi Vaše poslovanje prilagodili ovom standardu?

Iako je Halal turizam relativno novi trend koji se u svjetskoj turističkoj industriji pojavio prije otprilike šest godina, Relax Tours je ovu šansu odmah prepoznao i već 2015. certificirao svoju kompaniju sa Crescent rating akrecitacijom čije je sjedište u Maleziji a koja ovu agenciju akredituje kao Muslim-friendly ocijenivši njen poslovni koncept, ture i usluge koje nudi, te osoblje koje je upoznato sa svim zahtjevima islamskih turista. Iste te godine Relax Tours završava izgradnju prvog Halal certificiranog hotela u BiH Pino Nature Hotel te kompletno svoje poslovanje kao i stroge kriterijume nabavke, održavanja i pripreme hrane prilagođava Halal standardu, u hotelu se odvajaju ženski termini za wellness, obezbjeđuju se odvojene prostorije za obavljanje namaza, toaleti se prilagođavaju potrebama pomenutih turista, postavljaju se u sobama usmjerenja za okretanja prema Kibli i slično. Sa druge strane Relax Tours kako za inozemne turiste tako i za lokalno stanovništvo u ponudi ima muslim-friendly ture poput Jerusalema, Irana i slično te smo veoma ponosni na činjenicu da smo također i prva agencija koja je počela organizovanje i odvođenje hiljade naših vjernika na Umru u sveta mjesta Mekka i Medina, te ove godine u pripremi imamo i Hadž.

Koliko Vam navedeno prilagođavanje pomoglo da lakše dođete do turista?

U svijetu trenutno ima oko 1,8 milijardi muslimana, a kako se povećava broj muslimana u svijetu i njihovo bogatstvo, tako raste i komercijalni interes za ovom kategorijom potrošača. U 2020. godini se očekuje 156 miliona turista koji će po procjenama Crescent rating kompanije potrošiti oko 220 miliona USD. Činjenica je da postoji ogromna tržišna potražnja te da je BiH zaista prirodna Muslim-friendly destinacija koja ovakvom turisti nudi apsolutno sve što on može zaželjeti. Od prirodnih ljepota, džamija na svakom koraku, halal restorana i hotela, frizerskih salona i bazena prilagođenih ženama, butika sa odjećom prema njihovim potrebama i slično onda zaista moramo na sve moguće načine, putem Turističkih zajednica, svjetskih sajmova turizma i slično najsnažnije i marketinški najagresivnije promovirati BIH kao Muslim-friendly destinacije i iskorititi ovaj nama prirodno blizak svjetski turistički trend. Naše kolege iz regije su ovaj koncept već davno prepoznale i implementirale iako su nemuslimanske zemlje u pitanju.

Prvi ste otvaranjem Hotela Pino pokrenuli jednu novu priču za Sarajevo, Trebević, BiH…Da li ćete na ovome stati ili imate u planu neke nove projekte, priče…?

Da to je bila jedna hrabra ideja i odluka moje majke koja je davne 2006. kupila taj plac bivšeg Prvog Šumara, koji je u to vrijeme bio apsolutno neprivlačan i svi su u to vrijeme Trebević zaobilazili u širokom luku. Nije bilo objekata u blizini, zemljište je bilo potpuno uništeno, zapušteno i niko nije nazirao da bi ikada ponovno mogao postati najatraktivnije izletište Sarajlija. Sjećam se da sam nakon kupovine zemljišta svaki vikend odlazila na Trebević i zvala majku po nekoliko puta moleći da krenemo sa izgradnjom jer sam osjetila da vibra postoji i da će se Trebević probuditi. Zvala sam i oca, a on bi mi svaki put odbrusio kako nije vrijeme za Trebević i kako tamo nema prostora za investicije. Bez obzira što me napadao i argumentima razuvjeravao da na Trebeviću ne treba ništa graditi, ja sam uporno svaki vikend sa porodicom odlazila na Trebević i zvala majku i oca moleći da krenemo sa investicijom. Ovo su bila “pluća Sarajeva” i šansa se nije smjela propustiti. Za razliku od oca majka je vjerovala u taj projekat čak prije 13 godina i napokon oživjela Trebević i vratila ga Sarajlijama otvaranjem Pino Nature Hotela u decembru 2015. godine. Naša vizija se pokazala ispravnom a otac je nakon toga preuzeo dirigentsku palicu oko samih izvođenja radova govoreći: “Ovo ste vi skovale plan, ja nisam bio za ovo”, ali je svakako na kraju preuzeo komplatnu gradnju i nadzor na sebe. Danas smo svi ponosni i sretni da je nakon Pino Hotela Trebević zaživio punim sjajem, te su se nakon toga nizali i drugi objekti i atrakcije poput Sarajevske žičare, Sunny Land-a, Villa Andrea, Level up i slično. Mnogo novih ideja za projekte svakako imamo, jer nam je od rođenja u krvi poduzetništvo, za drugačiji život ne znamo jer smo oduvijek svi bili izuzetno radna porodica, međutim život je kratak i nekada treba reći “dosta” sada stajemo, od danas živimo i izvlačimo se iz mašine poduzetništva koja nas melje 24 sata na dan. Smatram da smo dosta doprinijeli i društvu i zajednici isključivo svojim radom i trudom, ali da treba znati i stati na vrijeme.

Da li mislite da sadašnja ponuda koju Trebević ima može odgovoriti turistima u jeku sezone?

Otvaranjem Pino Nature Hotela, kao prvog objekta na Trebeviću vraćen je stari sjaj ovoj Olimpijskoj ljepotici, dodatno je doprinjelo otvorenje Sarajevske žičare te ostalih objekata na ovom području. Mi privrednici smo uradili svoje i “zakotrljali loptu”, međutim ono na čemu i dalje vlast treba da radi jeste rekonstrukcija postojećih te uređenje novih šetnica, cesti, i staza, te njihovo osvjetljenje, obilježavanje putokaza i brendiranje te promocija Trebevića kao mikrodestinacije. Imamo nešto jedinstveno u svijetu, a to je planina u srcu glavnog grada, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga svjetska metropola i mišljenja sam da to zaista treba mnogo agresivnije promovirati.

Dosatni objekti, smještajni kapaciteti i restorani su na Trebeviću svakako poželjni jer mi jedni drugima ni u jednom trenutku nismo konkurencija nego nadopuna ponude. Što je ponuda veća i raznovrsnija, to je destinacija atraktivnija te svima nama privlači veće količine gostiju.

Hotel je u proteklih godinu dana dobio brojne nagrade upravo za dizajn i arhitekturu, koliko Vam to ide u prilog?

Pored mnogih svjetskih priznanja koja su dodijeljena Pino Nature Hotelu za arhitekturu i dizajn poput A Design Award, Meier van der Rohe, EHDA Hotel design award i mnoge druge, nama jedna od najznačajnijih je upravo ova posljednja “MEETINGS STAR – KONGRESNA ZVEZDA”. Riječ je o certifikatu koji dodijeljuje kompanija Toleranca iz Slovenije, a koji dokazuje usklađenost kongresnih kapaciteta i usluga s ocjenama i sistemom certifikacije Meetings Star. Ona provjerava više od 490 kriterija procjene koji su ključni za zadovoljstvo planera sastanaka.

Ljetna turistička sezona je iza Vas kakvi su pokazatelji, kako ste zadovoljni brojem ostvarenih noćenja? Odakle ste imali goste?

Ono što je važno jeste da i Pino Nature Hotel kao i Relax Tours bilježe konstanti trend rasta u svom poslovanju. Ove godine Pino Nature Hotel je ostvario porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu a gosti su bili iz Kuvajta, Katara, Australije, Španije, Kanade, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Malezija, Indonezija, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Turska te povećan broj turista iz Kine u odnosu na prethodne godine. Pino Hotel ima dvije visoke sezone a to su ljetna tokom mjeseca jula i avgusta te zimska tokom decembra i januara kada većina stanovništva kako lokalnog tako i stranog bježi iz zagađenih gradova na svježi planinski zrak. Ostatak godine se smatra srednjom ili niskom sezonom te je u tom periodu u Pino Hotelu aktuelan kongresni turizam koji i u periodima niske sezone kao što su oktobar i novembar ili mart i april omogućava profitabilno poslovanje hotelijerima, ugostiteljima i turištičkim djelatnicima. Moje mišljenje je da kongresni turizam u BiH ima mnogo veće šanse te da mu je potrebno posvetiti mnogo više pažnje po pitanju globalnog brendiranja Sarajeva i BiH kao jedne fantastične poslovne i kongresne destinacije. Sam podatak da susjedna nam Hrvatska namjerava do 2020. godine privući oko milion učesnika poslovnih skupova godišnje, te povećati njihove prosječne potrošnje daje nam signal da ovaj segment turizma moramo mnogo ozbiljnije shvatiti u budućem razvoju cjelokupne turističke ponude BiH. Šanse i prilike su velike budući da je kongresni turizam idealan model da se u isto vrijeme i suprotstavi ali i nadopuni masovni turizam koji BIH zadesi tokom visoke ljetne sezone. Fantastična je prilika da se zapravo produži odnosno zaokruži sezona kako bi turistički objekti, hotelijeri, ugostitelji i ostali turistički djelatnici imali kontinuirano profitabilno poslovanje bez velikih oscilacija ili prekida u radu u periodima niske sezone, zadržali bi se stalni radnici te poslodavci ne bi imali potrebu za konstantnim zapošljavanjem sezonske radne snage umjesto stalnih uposlenika.

Razgovarala: Elvira Kokor

Foto: Berjamin Nizić