U Maleziji počeo Global Halal Summit 2019

U Maleziji počeo Global Halal Summit 2019

U Maleziji je danas počeo Global Halal Summit 2019, koji će trajati do 07. aprila 2019. godine. Samit se sastoji od sedam programa kojima će prisustvovati 3500 učesnika iz 130 zemalja. Tema samita je Halal Connecting the World.

Organizator ovog događaja je Ministarstvo za vjerska pitanja Malezije – JAKIM u suradnji sa strateškim partnerima Ministarstvom međunarodne trgovine i industrije (MITI) i Ministarstvo za ekonomske odnose (MEA). 

Global Halal Summit je novi naziv za World Halal Week koji je započeo 2004. godine organizacijom prvog međunarodng halal sajma – Malaysian International Halal Showcase – MIHAS. Samit okuplja standardizacijska i certifikacijska tijela, halal proizvođače i distributere, stručnjake, profesionalce i eksperte  iz oblasti halal industrije, i druge zainteresirane strane.

Agencija za certificiranje halal kvalitete, kao priznato certifikacijsko tijelo kod JAKIM, prisustvuje 10. konferenciji halal certifikacijskih tijela i 2. skupštini International Halal Authority Board, koja okuplja 75 halal certifikacijskih tijela iz 45 zemalja. 

Trećeg dana Samita planirano je svečano otvorenje međunarodnog halal sajma MIHAS. Predstavnici Agencije će prisustvovati otvorenju te zajedno sa učesnicima posjetiti izlagače na sajmu. Na sajmu će uzeti učešće i firme iz BiH u sklopu platforme Sarajevo Halal Fair.