Dr. Malkić na 2. evropskom halal kongresu: Posvetiti se razvoju halal industrije i unapređenju sistema halal certificiranja

Dr. Malkić na 2. evropskom halal kongresu: Posvetiti se razvoju halal industrije i unapređenju sistema halal certificiranja

- Da bismo osigurali pouzdan sistem halal certificiranja proizvoda i usluga, neophodni su planiranje, dobra organiziranost i sinergija između različitih aktera - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur Malkić na otvaranju 2. evropskog halal kongresa.

U svojstvu izaslanika reisul-uleme dr. Malkić je prisustvovao ovom kongresu, te prilikom obraćanja istakao da je halal jedno od najznačajnijih pitanja za muslimane i za muslimanske zajednice širom svijeta.

- Kao što znamo, halal nije samo koncept koji se odnosi na prehrambene proizvode, on je sveobuhvatan način života koji se odnosi na sve aspekte našeg postojanja, od načina na koji zarađujemo naš imetak do onoga što konzumiramo - poručio je dr. Malkić.

Kako je pojasnio, halal je „preduvjetni program“ za muslimane koji se odnosi na obavezu sticanja imetka na halal način kao i na obavezu konzumiranja proizvoda i usluga koje su halal.

- Značajno je da se halal izučava u pogledu islamskih propisa, kako bismo osigurali da naše prakse budu u skladu sa šerijatskim normama. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prepoznaje ovu važnost i daje snažnu podršku organizaciji i razvoju halala - kazao je Malkić.

Ocijenio je da je u današnjem dobu pitanje halala i halal industrije postalo sve kompleksnije zbog globalizacije, tehnološkog napretka i promjene u društvenim normama.

- U tom kontekstu, ponosni smo na našu Agenciju za certificiranje halal kvalitete, koja predstavlja respektabilnog autoriteta u oblasti halal certificiranja - rekao je dr. Malkić.

Istakao je da kongres predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi.

- Za razvoj halala i halal industrije potrebna je kontinuirana podrška vladinih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, finansijskog sektora, te same industrije. Samo zajedničkim radom možemo postići naše ciljeve i osigurati da halal standardi budu globalno prepoznati i prihvaćen - pojasnio je dr. Malkić.

Poručio je da saradnja relevantnih organizacija i pojedinaca u oblasti halala doprinosi boljoj kvaliteti proizvoda i usluga.

- Ovakva saradnja omogućava razvoj i pozicioniranje halala na svjetskom nivou. Moramo raditi zajedno kako bismo stvorili integrisani sistem koji će osigurati da svi muslimani imaju pristup pouzdanim i kvalitetnim halal proizvodima i uslugama - istakao je dr. Malkić.

Kazao je da je važno posvetiti se razvoju halal industrije i unapređenju sistema halal certificiranja.

- Kroz edukaciju, istraživanje i saradnju možemo postići značajan napredak. Na ovaj način, ne samo da ćemo ispuniti potrebe muslimanske zajednice, već ćemo također doprinijeti globalnoj ekonomiji i društvenom razvoju - zaključio je dr. Malkić.

(Preporod.info)