Otvoren treći Sarajevo Halal Fair: Halal-tržište je najbrže rastuće tržište u svijetu

Otvoren treći Sarajevo Halal Fair: Halal-tržište je najbrže rastuće tržište u svijetu

Treći međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) otvoren je danas u Sarajevu, u organizaciji Bosna Bank International (BBI) i Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a službeno otvorenim proglasio  ga je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na ovom sajmu je predstavljen bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal-industrije, biznisa i akademske zajednice.

Otvarajući sajam, reisul-ulema Kavazović je Istaknuo da je halal vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta - prāvo.

- To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda. Eto, u tome sa sastoji naša uloga; nas u Islamskoj zajednici, koja je 2006. i osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da Islamskoj zajednici "nije cilj biznis".

- O biznisu neka vode računa oni koji posluju putem Agencije - naš cilj je osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu - kazao je reisul-ulema.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete dr. Damir Alihodžić je u obraćanju na početku Sajma istakao da halal, kao koncept koji je usklađen sa islamskim principima, promoviše kvalitet i dodatnu vrijednost, danas privlači sve veći interes tržišta širom svijeta.

- Sarajevo Halal Fair ima ključnu ulogu u jačanju svijesti o halal-industriji u Bosne i Hercegovine, predstavljajući kvalitetne halal-proizvode, ali i podstičući dijalog, inovacije i partnerstva među učesnicima - naglasio je dr. Alihodžić.

Napomenuo je da je halal-industrija u Bosni i Hercegovini najrazvijenija u regionu Jugoistočne Evrope, a da je halal-tržište najuređenije u Evropi. U Bosni i Hercegovini je certificirano oko 7.000 proizvoda, i njihov broj konstantno raste, navodi direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

O rastućem trendu halal-industrije govorio je i direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović, ističući da ona, pored zadovoljavanja potrebe muslimanske populacije, nadilazi granice i sve više privlači mnogo širu publiku i tržište.

- Saradnja, razmjena znanja i umrežavanje bit će ključni pokretači našeg uspjeha, sve dok se krećemo kroz krajolik globalnog tržišta koji se stalno mijenja i razvija - kaže Selimović, napominjući da halal-industrija nije samo ekonomski prosperitetna, nego i socijalno i ekološki održiva.

Na otvaranju sajma obratili su se i potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, koji je naveo da je ministarstvo koje predvodi u prethodnim godinama poduzimalo mjere podsticaja razvoja ove industrije.

- Želim istaći da je podsticaj planiran i u ovoj godini, a smatram da mi je dužnost nagovijestiti da će se u obzir uzeti podatak o zainteresiranosti subjekata male privrede za ove vrste programa u prethodnoj godini, te da će se s tim u vezi planirati veći iznos finansijskih sredstava za ovu svrhu - istakao je Mijatović. 

Danas će u okviru SHF-a biti otvoren i Kongres halal kvalitete, održana dva stručna panela koji će obraditi različite segmente halal-tržišta koje iz godine u godinu bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj, te predstavljanja knjiga "Halal kvaliteta i standardizacija". 

(MINA)