Održana Treća generalana skupština AHAC

Održana Treća generalana skupština AHAC

U Istanbulu je održana Treća generalna skupština Asocijacije halal certifikacijskih tijela (AHAC). AHAC okuplja halal certifikacijska tijela iz čitavog svijeta. Glavni cilj Asocijacije je uspostavljanje međusobne saradnje i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa.

Generalnoj skupštini je prisustvovali su predstavnici halal certifikacijskih tijela iz cijeloga svijeta. Posebno je značajno bilo prisustvo gospodina Ihsana Ovuta, generalnog sekretara Insituta za standardizaciju i metrologiju Organizacije islamske kooperacije (SMIIC OIC).  

Trećom Skupštinom predsjedavao je mr. Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji obnaša funkciju dopresjednika AHAC. U okviru rada Skupštine, prezentirane su aktivnosti Upravnog odbora Asocijacije u prethodnoj godini. Također, podržane su aktivnosti registracije AHAC čije će sjedište biti Istanbul. Pored ovog, razgovarano je o kriterijima za prijem novih članica Asocijacije, najavljeno formiranje Odbora za prijem u punopravno članstvo u AHAC asocijaciju.

Naredna skupština Asocijacije halal certifikacijskih tijela zakazana je za šest mjeseci, a mjesto održavanja će biti naknadno utvrđeno shodno pandemijskim prilikama COVID - 19.