BiH aktivno učestvuje i doprinosi radu tehničkih komiteta SMIIC OIC

BiH aktivno učestvuje i doprinosi radu tehničkih komiteta SMIIC OIC

U drugoj polovni mjeseca marta 2021. godine, Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC) putem online platforme, organizirao je niz radnih sjednica tehničkih komiteta. Tehnički komiteti se bave izradom novih standarda i uputstava u procesu halal certificiranja i akreditiranja.

Agencija za certificiranje halal kvalitete, u svojstvu predstavnika Bosne i Hercegovine ispred Instituta za standardizaciju BiH, učestvuje u radu različitih tehničkih komiteta. Tako su u proteklom periodu, predstavnici Agencije sudjelovali u radu tehničkih komiteta za halal hranu, turizam, kozmetiku, logistiku i uslužnih djelatnosti, poljoprivredne proizvode i upravljanje halal medžment sistemom.

Aktivno učešće Agencije za certificiranje halal kvalitete u radu tehničkih komiteta SMIIC omogućava razmjenu ideja i iskustava iz prakse sa relevantnim stručnjacima te donošenje najboljih propisa i standarda u oblasti halala. Bosna i Hercegovina je prepoznata i uvažena kao jedna od najaktivnijih članica u radu SMIIC-a.