Alihodžić o odluci Poljske o zabrani izvoza halal mesa: BiH se mora okrenuti alternativnim tržištima i osloniti na domaću proizvodnju

Alihodžić o odluci Poljske o zabrani izvoza halal mesa: BiH se mora okrenuti alternativnim tržištima i osloniti na domaću proizvodnju

Poljska je donijela zakon čime se približila ukidanju svoje industrije košer i halal mesa vrijedne 1,8 milijardi dolara u izvozu. Zakon, koji će stupiti na snagu 2025. godine, a čiji konačni tekst nije objavljen, zabranjuje klanje životinja bez prethodnog omamljivanja. Iznimka je za meso proizvedeno za potrebe vjerskih manjina u Poljskoj, muslimana i jevreja, navela je poljska novinska agencija PAP.

Okrutnost prema životinjama bio je argument Parlamenta pri donošenju odluke o zabrani njihovog ubijanja i pripeme mesa prema tradiciji muslimana i jevreja kojih u ovoj zemlji ima po 20.000. Zastupnici su protiv ubijanja životinja dok su pri svijesti. Naime, islamske i jevrejske metode klanja uključuju prerezivanje grla životinja bez prethodnog omamljivanja.

Poljska je jedan od najvećih evropskih izvoznika halal i košer mesa, a prema podacima Vanjsko trgovinske komore (VTK) BiH i Uprave za Indirektono oporezivanje (UIO) BiH, ova zemlja nalazi se na drugom mjestu kada je riječ o uvozu mesa i mesnih prerađevina u našu zemlju.

Kako je za Preporod.info rečeno iz UIO, samo od januara do oktobra ove godine u našu zemlju uvezeno je 39.528.792 kilograma mesa i mesnih prerađevina, u vrijednosti od 185.059.863,20 KM.

Od toga, iz Poljske je uvezeno 8.218.857 kilograma u vrijednosti 32.397.832,00 KM.

Arapska riječ "halal" znači "ono što je dopušteno", za razliku od riječi "haram" za ono što je zabranjeno prema tradicionalnim islamskim propisima. U skladu s tim propisima, utvrđeni su i Halal standardi, kako bi se propis "dozvoljenog" primjenjivao u proizvodnji i uslugama.

Podaci Vanjsko trgovinske komore BiH koji su nam ustupljeni pokazuju da je ove godine uvezeno dosta više mesa u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Navode i da je Poljska jedan od najvećih uvoznika u našu zemlju.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Damir Alihodžić za Preporod.info osvrnuo se na potez poljskih vlasti. Naglašava da bi za naše proizvođače ovo značilo okretanje prema alternativnim tržištima, a također i oslanjanje na domaću proizvodnju.

- Donošenje odluke Vlade Poljske o zabrani izvoza halal mesa odgođena je za 2025. godinu. Ovo je bio još jedan pokušaj da se halal klanje krupne stoke na tom području smanji, a vjerovatno u konačnici i obustavi. Poljska spada među najveće proizvođače i izvoznike halal mesa, koje se plasira se na različita tržišta Evropske unije (EU) i zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) - navodi Alihodžić.

Ističe da je u Bosni i Hercegovini halal certificirano 30 subjekata koji se bave proizvodnjom i preradom mesa i mesnih proizvoda.

- Od tog broja samo nekoliko kompanija se bavi uvozom ohlađenog i zamrznutog mesa iz evropskih zemalja, između ostalih i Poljske. U procesu halal certificiranja, nadzora i kontrole procesa proizvodnje, Agencija provjerava halal status mesa i drugih sirovina koje se koriste u proizvodnji halal proizvoda. Fokus prilikom audita i nadzora je upravo halal status, tako da Agencija ne raspolaže tačnim podacima o količinama koje se uvoze - naveo je Alihodžić.

Pored Poljske, dodaje, naše kompanije uvoze halal meso iz Holandije, Italije, Austrije, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

- Zabrana za izvoz halal mesa mogla bi da se negativno odraziti po ekonomiju Poljske, uzimajući u obzir da oni spadaju među deset najvećih uvoznika mesa na područje zemalja OIC. Za naše proizvođače ovo bi ujedno značilo okretanje prema alternativnim tržištima, a također oslanjanje na domaću proizvodnju - istaknuo je Alihodžić.

- Alihodžić o odluci Poljske o zabrani izvoza halal mesa: BiH se mora okrenuti alternativnim tržištima i osloniti na domaću proizvodnju

 

Širom svijeta naseljeno je oko 1,8 milijardi muslimana i halal certificirana industrija hrane i pića globalno vrijedi 415 milijardi dolara.

Osam od deset najvećih izvoznika svjetskog halal mesa su države u kojima muslimani nisu većina, a najveći proizvođači su Brazil, Australija i Indija.

(A.N./Preporod.info)