Ambasador Malezije u BiH posjetio Agenciju

Ambasador Malezije u BiH posjetio Agenciju

26.02.2018. - U posjeti Agenciji za certificiranje halal kvalitete boravio je NJ.E. ambasador Malezije u Bosni i Hercegovini gospodin Zakri Jaafar. Povod za posjetu je registracija Agencije za certficiranje halal kvalitete kod JAKIM-a (Department of Islamic Development Malaysia) nadležnog državnog autoriteta za pitanja halala u Maleziji. U pratnji ambasadora bila je gospođa Wan Shafawati Wan Mustapha, šef ureda ambasade Malezije u BiH.

Predstavnici Ambasade Malezije u BiH su se upoznali sa dosadašnjim radom Agencije u oblasti halal certificiranja, te postignutim rezultatima u svijetu halala među kojima je dobijanje međunarodne halal akreditacije od EIAC-a i registracija kod JAKIM-a Maleziji. Razgovarano je i o budućim projektima koje će Agencija realizirati, sa naglaskom na produbljivanje saradnje sa malezijskim halal institucijama.

Ovom prilikom, ambasador Malezije i predstavnici Agencije su posjetili Muftijstvo tuzlansko, gdje su se susreli sa muftijom tuzlanskim, Vahid-ef. Fazlovićem. Razgovarano je i o iskustvu zajedničkog življenja više nacija na jednom prostoru, što je karakterstika obje zemlje, iskustvu očuvanja vjere, spajanju tradicije i modernosti, kako i načinima tehnološkog napretka u ovim zemljama.

Organizrana je i posjeta kompaniji Menprom doo Tuzla, gdje se delegacija ambasade Malezije u BiH susrela s menadžmentom kompanije. Tom prilikom, prezentirani su dosadašnji postignuti rezultati i proizvodni program kompanije. Ambasador je obišao pogone kompanije gdje se uvjerio u kvalitete proizvoda kompanije Menprom doo Tuzla.