Prezentacija: Halal ishrana i izazovi halal tržišta

Prezentacija: Halal ishrana i izazovi halal tržišta

U petak, 13. januara 2017. godine, u okviru projekata Forum za bolje razumijevanje kojeg organizuje Medžlis IZ Bugojno, Agencija za certificiranje halal kvalitete održala je prezentaciju „Halal ishrana i izazovi halal tržišta“. Predavači su bili Amir Sakić, direktor Agencije, Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju, i prof. dr. Midhat Jašić, šef katedre za prehrambenu tehnologiju na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Govoreći o temi „Halal u ishrani muslimana", direktor Agencije Amir Sakić prezentirao je dosadašnji rad Agencije i rezultate koje je postigla u svom desetogodišnjem djelovanju.

O temi „Primjena halala u poduzetništvu“ govorio je Valdet Peštalić. On je u svom izlaganju govorio o primjeni, sljedivosti, provjerama i kontroli halal certificiranih kompanijama, ilustrirajući to praktičnim primjerima.

„Prehrana, islam i dimenzije ljudskog bića" je tema o kojoj je govorio prof. dr. Midhat Jašić. U svom izlaganju on se posebno osvrnuo na važnost umjerene prehrane, značaj higijene i fizičke aktivnosti za čovjeka.

Nakon prezentacija i izlaganja, predavači su diskutovali sa prisutnima te davali odgovore na pitanja iz oblasti halala.